Fizioterapeuti upozoravaju: Nemojte nositi teške tašne!

Nošenje teške tašne opasno opterećuje tijelo, a sve dodatno komplikuju i visoke potpetice.

Fizioterapeuti upozoravaju: Nemojte nositi teške tašne!

Svakodnevnonošenje pretrpanih tašni  postepeno dovodi do neprijatnih posljedica, a dame toga nisu ni svjesne. Zbog velikih tašni svaka druga žena ima bolove i ranije stari, tvrdi britanski fizioterapeut Rasel Stoker iz Britanskog udruženja kiropraktičara, na osnovu rezultata istraživanja. 

Nošenje teške tašne opterećuje tijelo, a sve dodatno komplikuju i visoke potpetice. U tom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i koljena. 

Vrat se povija u stranu da bi se uspostavila ravnoteža, što dovodi do napetosti i upale mišića. Rame na kojem se nosi tašna pomjereno je unazad i višlje od drugog. Ovaj položaj utiče na leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, pa se umaraju i grče, a tada ne mogu dobro da podupiru kičmu. Ako se tašna nosi samo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava i išijasa.

Ruka u kojoj je tašna je statična tokom hoda, a prirodno je da se pomjera pri svakom pokretu kako bi se održala ravnoteža. Istovremeno, zbog pritiska teške tašne, može doći do povrede nerava ruke i hroničnog bola. Što je teret teži, veći je pritisak na zglobove, pa se oni troše, a koljena se opterećuju. 

Izvor: Novosti

Svakodnevnonošenje pretrpanih tašni  postepeno dovodi do neprijatnih posljedica, a dame toga nisu ni svjesne. Zbog velikih torbi,svaka druga žena ima bolove i ranije stari, tvrdi britanski fizioterapeut Rasel Stoker iz Britanskog udruženja kiropraktičara, na osnovu rezultata istraživanja. 

Nošenje teške torbe opterećuje tijelo, a sve dodatno komplikuju i visoke potpetice. U tom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i kolena. 

Vrat se povija u stranu da bi se uspostavila ravnoteža, što dovodi do napetosti i upale mišića. Rame na kojem se nosi torba pomjereno je unazad i višlje od drugog.Ovaj položaj utiče na leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, pa se umaraju i grče, a tada ne mogu dobro da podupiru kičmu. Ako se tašna nosi samo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava i išijasa. 

Ruka u kojoj je torba je statična tokom hoda, a prirodno je da se pomjera pri svakom pokretu kako bi se održala ravnoteža. Istovremeno, zbog pritiska teške torbe, može doći do povrede nerava ruke i hroničnog bola. Što je teret teži, veći je pritisak na zglobove, pa se oni troše, a koljena se opterećuju

Izvor: Novosti

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.