Zašto ne bi trebalo da pijete kafu ujutru na prazan stomak

Nema sumnje da je kafa višestruko djelotvorna za naš organizam, ali je ipak ne bi trebalo piti na prazan stomak, naročito ne ujutru.

Zašto ne bi trebalo da pijete kafu ujutru na prazan stomak

Ukoliko popijete šoljicu crne kafe na prazan stomak to dovodi do otpuštanja hidrohlorične kisjeline unutar našeg digestivnog trakta. Ako već bolujete od gastritisa, onda ste ovo sigurno osjetili.

Kisjelina ima ulogu razbijanja hrane u našem stomaku. Kada pojedete nešto “teško”, to može izazvati probleme sa varenjem, jer će doći do poteškoća pri razlaganju proteina.

Kada proteini nisu potpuno razloženi, to može dovesti i do drugih problema poput upale crijeva, naduvenosti, iritacije, pa čak i raka debelog crijeva.

Iz tih razloga eksperti upozoravaju da kafu nikada ne bi trebalo uzimati ujutru kada se tek probudite. Razlog je taj što će to podići nivo kortizola veoma brzo i tijelu će biti potrebno mnogo vremena da se vrati u normalu. Ovaj hormon kontroliše naš biološki sat i sposobnost da ostanemo budni.

Takođe, konzumiranje kafe na prazan stomak će podići nivo kisjeline u želudcu, što može dovesti do naduvenosti i povraćanja.

Dakle, kafu treba piti sat vremena nakon buđenja. To podrazumijeva i da nešto morate da pojedete prije toga, pa makar to bilo i parče hljeba.

Ukoliko ste tip osobe koja ne može da započne svoj dan bez šoljice kafe, onda postoji još jedan trik koji možete da iskoristite kako bi smanjili štetne efekte: dodajte malo mlijeka ili putera u kafu!

 

mondo.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.