KOZIJE MLIJEKO u zaštiti našeg zdravlja

KOZIJE MLIJEKO u zaštiti našeg zdravlja

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze.Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu ga piti i dijabetičari.


Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a i 47 posto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134 posto više, dok je bakar u četverostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na temelju rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza u krvi. Oni tvrde da upravo kozje mlijeko podstiče bolje iskorištavanje željeza u organizmu i obnovu hemoglobina, sastojka željeza koji i sadrži ovaj mineral. Sa druge strane, u mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku uopšte nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno djelovanje, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u obrani od kancerogenih oboljenja.

A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba da se pije i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protiv upalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju crijeva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.

Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprječavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Tačnije, kalijum predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca.

Jedini problem vezan za kozje mlijeko je u tome što ima karakterističan miris i ukus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje posjeduje . Međutim , pravilnom preradom, karakteristične masne kiseline ostaju vezane u gliceridi, što u značajnoj mjeri smanjuje njegov neobičan ukus . U svakom slučaju, kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje mlijeko, posjeduje antialergijska svojstva i bolje se probavlja, oko 40 minuta , a kravlje čak čitavih dva i po sata .

novi.ba

Upravo zbog lakše probavljivosti osobito se preporučuje starijim osobama i rekonvalescentima. Inače, kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom, uočen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u usporedbi s mališanima hranjenim kravljim mlijekom . Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara . Ta jedna šoljica osigurava mališanima čak 18 posto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama , za razliku od kravljeg mlijeka koje osigurava 13 posto. Kozje mlijeko je naročito pogodno za prehranu beba neposredno nakon prestanka dojenja , jer ne sadrži određenu protein kazein koji često izaziva alergijsku reakciju kod djece .

Da bi duže trajalo, kozje mlijeko može i da se zamrzava, ali zbog okusa ne duže od pola godine. Jednom odmrznuto treba iskoristiti u roku od najmanje sedam dana.

SURUTKA, KOZJI SIR I JOGURT

Surutka, kozji sir i jogurt također predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva. Pospješuju rast i razvoj probavnog trakta, a preporučuju se i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, kao što je masna jetra, ciroza, mononukleoza. Djelotvorno je i kod osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka, upalnih procesa, poboljšanje rada bubrega.

Proteini iz kozje sirutke poznati su kao brzi proteini jer se brzo apsorbiraju i izravno opskrbljuju mišićne stanice energijom i neophodnim aminokiselinama. Zbog efekta koji postiže, sirutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer osigurava brz oporavak mišića poslije treninga. Ona je i izvanredan izvor proteina i za trudnice, jer je kod njih za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Sadrži kompletne proteine i osigurava sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.

Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimulira lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Također, smanjuje apetit, snižava kolesterol, čisti zubne naslage sprječavajući karijes. Potpomaže i regeneraciju jetre.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.