Kako se izboriti sa slabom cirkulacijom i hladnim nogama?

Zima je nekima od nas mrska zbog ružne hladnoće i “bljuzgavice”. Saznajte koji su to začini idealni za bolju cirkulaciju i koji će vas zagrijati ove zime.

Kako se izboriti sa slabom cirkulacijom i hladnim nogama?

Oni koji nisu baš ljubitelji zime najrađe bi je proveli kraj tople vatrice, natrpani toplim čarapama i džemperčićima, ali posao nas obično odvlači na drugu stranu, na sniježne staze. To donosi hladnoću, a nekima sezonske probleme sa hladnim nogama i lošom cirkulacijom.

Slojevito oblačenje, topli napici, pamučna odjeća, udobna nepropusna obuća, kape, šalovi, rukavice, … Čini se da malo toga pomaže. Ponekad vas ni čišćenje snijega ne može zagrijati. E, baš takvim zimogrižljivcima mogli bi pomoći ovi “vatreni” začini.

Bijeli luk

Možda smo malo i dosadili sa bijelim lukom, ali oni koji su se uvjerili u njegovu čudotvornost, znaju o čemu govorimo. Ne samo da je ekstremno zdrav i da će vas zaštiti od raznih oboljenja, bijeli luk će vas i zagrijati. On podstiče bolju cirkulaciju. Još su i stari narodi vrlo dobro znali da je ovo povrće termogeno, da povećava temperaturu tijela lagano. Koristi se i da bi pojačali protok krvi kroz arterije. Najbolje ga je jesti sirovog, ali možete ga dodavati i salatama, čorbama, pečenjima, ribi, …

Ljute papričice

Odličan su štit protiv prehlada, ali, kao što ste se već sigurno i uvjerili, podižu temperaturu. U Italiji i Kini je posebno koriste za bolju cirkulaciju. Smatraju je glavnim prirodnim podstrekačem cirkulacije. U nekim hladnijim predjelima ljudi u cipele i čarape ubacuju malo mljevene ljute papričice da bi se riješili osjećaja hladnih nogu. Najbolje, tvrde oni, da pospete malo mljevene kajenske papričice po nogama i obučete tople pamučne čarape, pa tek onda čizme.

Cimet

Nije ni čudo što važi za jedan od omiljenih zimskih začina, njegov miris u kući je znak da je lišće počelo da opada, da dolaze kiše i snijeg, ali i praznici. Cimet dobro djeluje protiv zgrušavanja krvi i zato je odličan za bolju cirkulaciju. Uvrstite ga u tople napitke, ali i u keksiće i jutarnje pahuljice.

Đumbir

Najbolji “grijač” među čajevima je svakako đumbir. Možete napraviti kupku, tako što uspijete u kadu sa toplom vodom mljevenog đumbira ili ubacite 230 gr nasjeckanog đumbira u 2 litre vode i stavite na šporet da prokuva. Skinite sa šporeta, pa ostavite poklopljeno 15 minuta, pa procijedite i dodajte u kadu sa toplom vodom. Čaj je, takođe, odličan “grijač”, a možete ga kombinovati sa limunom za bolji ukus ili dodavati mljeveni đumbir keksićima.

 

banjalucanke.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.