Kako se izboriti sa slabom cirkulacijom i hladnim nogama?

Zima je nekima od nas mrska zbog ružne hladnoće i “bljuzgavice”. Saznajte koji su to začini idealni za bolju cirkulaciju i koji će vas zagrijati ove zime.

Kako se izboriti sa slabom cirkulacijom i hladnim nogama?

Oni koji nisu baš ljubitelji zime najrađe bi je proveli kraj tople vatrice, natrpani toplim čarapama i džemperčićima, ali posao nas obično odvlači na drugu stranu, na sniježne staze. To donosi hladnoću, a nekima sezonske probleme sa hladnim nogama i lošom cirkulacijom.

Slojevito oblačenje, topli napici, pamučna odjeća, udobna nepropusna obuća, kape, šalovi, rukavice, … Čini se da malo toga pomaže. Ponekad vas ni čišćenje snijega ne može zagrijati. E, baš takvim zimogrižljivcima mogli bi pomoći ovi “vatreni” začini.

Bijeli luk

Možda smo malo i dosadili sa bijelim lukom, ali oni koji su se uvjerili u njegovu čudotvornost, znaju o čemu govorimo. Ne samo da je ekstremno zdrav i da će vas zaštiti od raznih oboljenja, bijeli luk će vas i zagrijati. On podstiče bolju cirkulaciju. Još su i stari narodi vrlo dobro znali da je ovo povrće termogeno, da povećava temperaturu tijela lagano. Koristi se i da bi pojačali protok krvi kroz arterije. Najbolje ga je jesti sirovog, ali možete ga dodavati i salatama, čorbama, pečenjima, ribi, …

Ljute papričice

Odličan su štit protiv prehlada, ali, kao što ste se već sigurno i uvjerili, podižu temperaturu. U Italiji i Kini je posebno koriste za bolju cirkulaciju. Smatraju je glavnim prirodnim podstrekačem cirkulacije. U nekim hladnijim predjelima ljudi u cipele i čarape ubacuju malo mljevene ljute papričice da bi se riješili osjećaja hladnih nogu. Najbolje, tvrde oni, da pospete malo mljevene kajenske papričice po nogama i obučete tople pamučne čarape, pa tek onda čizme.

Cimet

Nije ni čudo što važi za jedan od omiljenih zimskih začina, njegov miris u kući je znak da je lišće počelo da opada, da dolaze kiše i snijeg, ali i praznici. Cimet dobro djeluje protiv zgrušavanja krvi i zato je odličan za bolju cirkulaciju. Uvrstite ga u tople napitke, ali i u keksiće i jutarnje pahuljice.

Đumbir

Najbolji “grijač” među čajevima je svakako đumbir. Možete napraviti kupku, tako što uspijete u kadu sa toplom vodom mljevenog đumbira ili ubacite 230 gr nasjeckanog đumbira u 2 litre vode i stavite na šporet da prokuva. Skinite sa šporeta, pa ostavite poklopljeno 15 minuta, pa procijedite i dodajte u kadu sa toplom vodom. Čaj je, takođe, odličan “grijač”, a možete ga kombinovati sa limunom za bolji ukus ili dodavati mljeveni đumbir keksićima.

 

banjalucanke.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Vazelin uvijek imajte pri ruci za ljepotu, kada...

RECEPT
DANA

Uskršnji zeko

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.