Testovi koji vas očekuju u trudnoći i što otkrivaju rezultati

Trudnoća mnogim ženama dolazi kao najveća radost i blagoslov. Međutim, čak i mame koje su se već oprobale u toj ulozi, sa svakom novom trudnoćom osjete dozu panike i straha. Uvijek se tu nekako prišunja strijepnja i bojazan da na kraju, pored svog truda, možda ipak sve neće biti u najboljem redu.

Testovi koji vas očekuju u trudnoći i što otkrivaju rezultati

Mada razloga za paniku u većini slučajeva nema, da bismo bili sigurni da su i mama i beba zdravi i da bismo očekivali i dočekali najbolje rezultate, trebalo bi periodično obavljati određene testove i pridržavati se uputstva ljekara. Na ovaj način će svaka buduća mama moći mirno da spava, znajući da je njeno nerođeno dijete zdravo, da napreduje i pravilno se razvija.

Testiranje krvi i ultrazvučni pregledi

U toku trudnoće, ljekar će vas uputiti na testiranje krvi i ultrazvučne preglede. Cilj testiranja jeste da se sve vrijeme vodi računa o zdravlju majke i bebe, te da se uoče potencijalne nepravilnosti u razvoju ploda.

Testovi krvi

Postoje uobičajeni testovi krvi i testovi na koje se upućuju samo buduće majke koje trpe dugoročne infekcije ili doživljavaju promjene koje mogu biti zabrinjavajuće. Moguće je i testiranje na tri infektivne bolesti: HIV, hepatitis B i sifilis. Sami odlučujete da li ćete se testirati na ove bolesti, a testiranje je moguće i u toku trudnoće.

Ako nemate informaciju o svojoj krvnoj grupi i Rh faktoru, vrijeme je da se testirate. Naime, ukoliko u toku porođaja dođe do težeg krvarenja, biće vam potrebna transfuzija. Bez obzira koja ste krvna grupa, možete biti rezus negativni ili pozitivni. Ukoliko se vaš i Rh faktor vaše bebe ne podudaraju, vaše tijelo može proizvoditi antitela koju će naštetiti bebi. Kada se na vrijeme ovakvo stanje primjeti, majka može primiti terapiju koja će onemogućiti kreiranje takvih antitela.

U toku trudnoće sigurno ćete provjeravati i da li ste anemični. Kao posljedicu anemije osjetićete snažan umor i teže ćete moći da se izborite sa potencijalnim gubitkom krvi tokom porođaja. Trudnicama koje su anemične, najčešće će biti preporučeni suplementi gvožđa i folne kiseline.

Testiranje urina

Testiranje uzorka urina je takođe jedan od nezaobilaznih testova za svaku trudnicu. Uzorak se šalje na testiranje radi ranog uočavanja mogućih infekcija. Ako se primjeti prisustvo proteina u urinu, to upućuje na infekciju koju bi trebalo tretirati, ili na rizik od preeklampsije. Iako se trudnice koje imaju preeklampsiju mogu osjećati sasvim zdravo, posljedice ponekad mogu biti i fatalne. Preeklampsija pogađa oko 5% trudnoća i može da izazove razne probleme, koji utiču na majku, ali i na fetus.

Provjera tjelesne težine i BMI

Tokom trudnoće ćete redovno provjeravati svoju tjelesnu težinu, te ćete se osvrnuti na BMI (indeks tjelesne mase), koji se dobija na osnovu informacija o visini i težini. Žene koje pate od prekomJerne težine, imaju i veći rizik od razvoja problema u toku trudnoće. U većini slučajeva se preporučuje da buduća majka u toku trudnoće dobije između 10 i 13,5 kilograma, i to uglavnom nakon dvadesete nedJelje trudnoće.

Razlozi za dobijanje na težini su brojni: beba raste, a tIJelo skladišti dodatne masti za stvaranje mlIJeka. Ipak, veoma je važno da se u toku trudnoće zdravo hranite i da se što više krećete. Tako ćete lakše proći kroz porođaj, a lakše ćete se rIJešiti i suvišnih kilograma nakon poroda.

Ukoliko ste prekomjerno teški u toku trudnoće, povećan je rizik od pojave dijabetesa. Povećan rizik od pojave dijabetesa imaju i trudnice kojima se dijabetes javljao i u ranijim trudnoćama, čija je beba teža od 5kg, ili ako se u porodičnoj anamnezi pojavljuju slučajevi dijabetesa. Ako se na vrijeme otkrije dijabetes, neophodno je konstantno voditi računa o visini šećera u krvi, kao i redovno uzimati terapiju koju će prepisati ljekar.

Prenatalno testiranje

Sva navedena testiranja, sprovode se kako bi se vodilo računa o zdravlju majke i djeteta. Međutim, uslijed potrebe roditelja i medicinskog osoblja da u ranom stadijumu trudnoće budu upućeni u stanje ploda i moguće komplikacije, osmišljeni su savremeni prenatalni testovi.

Ovaj test će trudnici vjerovatno preporučiti ljekar, a na budućim roditeljima je da sami odluče da li žele da ulože u ovaj vid testiranja. Ono što bi trebalo napomenuti je da je prenatalno testiranje u većini slučajeva neinvazivno i da nema rizika od pobačaja. Za testiranje je neophodno prikupiti samo mali uzorak krvi majke.

Zahvaljujući bebinoj DNK koja se može naći u venskoj krvi majke, rezultati prenatalnog testiranja mogu sa velikom verovatnoćom otkriti moguće hromozomopatije. Neki od ovih testova, kao što je Moj prenatalni test mogu se obaviti već od desete nedjelje trudnoće, a otkrivaju pol djeteta, kao i postojanje vjerovatnoće da dijete ima neki genetski problem. U slučaju da se rizik od postojanja aberacije uoči, pristupa se daljoj dijagnostičkoj proceduri. Dakle, kroz prenatalno testiranje, već u ranoj trudnoći možete biti sigurni da je sa vašim djetetom sve u redu.

Ako se plašite igle i testiranja, ne brinite – sigurno će ljubav prema vašem djetetu nadjačati sav strah. Redovnom kontrolom i testiranjem krvi i urina, usvajanjem zdravih navika i ulaganjem u prenatalni test, bezbrižno ćete uploviti u vode roditeljstva.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.