Sve što ste htjeli da znate o zelenom čaju

Sve što ste htjeli da znate o zelenom čaju

Ljekovito dejstvo zelenog čaja poznato je od davnina. Zeleni čaj je biljka koja raste u obliku grma. Ima krute, zašiljene, kožaste listove koji su po ivicama nazubljeni. Visina biljke je oko jedan metar. Odlikuje se i belim i mirišljavim cvijetom. Berba zelenog čaja se obavlja u toku marta, dok su listovi još uvijek mali. Ljekovito dejstvo ima cvijet, ali i listovi zelenog čaja. Suva biljka se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji petnaest minuta nakon čega se procijedi i čaj je spreman za konzumaciju.

Postojbina zelenog čaja

Prirodna staništa ove biljke su Kina, Indija, Japan, Cejlon, Gruzija i padine Kavkaza. Zeleni čaj se uzgaja i plantažno. Kinezi su prvi krenuli sa kultivisanim uzgajanjem zelenog čaja. Gajenjem u različitim klimatskim regijama dobijeni su različiti varijeteti jedne iste biljke. Na taj način su od zelenog čaja nastali crni i ulong čaj. Miris, boja i ukus ove tri vrste čaja se potpuno razlikuju uslijed različitog fermentativnog razvoja listova.                                       

Ljekovite komponente zelenog čaja

Zeleni čaj se odlikuje bogatim i složenim hemijskim sastavom. Obiluje kofeinom, polifenolima, vitaminima B grupe, askorbinskom kiselinom, proteinima, organskim kiselinama, ligninom, aminokiselinama, eteričnim uljima. Poznat je antioksidativni efekat polifenola iz zelenog čaja. Sadržaj polifenola u zelenom čaju se kreće oko 350 mg. Visoka koncentracija kofeina djeluje na poboljšanje koncentracije i sposobnosti učenja. Brzo otklanja znake umora i pospanosti.

Zeleni čaj utiče i na enzimsku aktivnost, štiteći na taj način tanko crijevo, pluća i jetru. Odlikuje se i antivirusnim i antibakterijskim dejstvom. Dovodi do korigovanja crijevne mikroflore. Zeleni čaj spriječava pojavu karijesa tako što inhibira bakteriju koja ga izaziva, Streptococcus mutans. Ima ulogu i u ublažavanju simptoma PMS-a. Najvažnije dejstvo zelenog čaja svakako je spriječavanje nastanka kancerogenih oboljenja.

Zeleni čaj u prevenciji kancerogenih oboljenja

Naučna istraživanja pokazuju da sastojak zelenog čaja zaustavlja umnožavanje ćelija raka tako što spriječava njihovu ishranu. Takođe sastojci zelenog čaja spriječavaju nastanak nitrozamina, kancerogenih materija koje se mogu sintetizovati iz različitih jedinjenja koja se unose putem hrane. Iz preventivnih razloga preporučuje se konzumiranje zelenog čaja svakodnevno, naročito uz redovan obrok. Na taj način moguće je spriječiti tumor debelog crijeva, pluća i rak dojke.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.