Ljekoviti začini jeseni

Ljekoviti začini jeseni

Korišćenje biljnih začina u ovo doba godine je odlično za poboljšanje probave koju malo narušavamo konzumiranjem teže svarljivih obroka. Ovi začini će vas ugrijati i pripremiti vaše tijelo za zimu, a najbolje od svega je to što će ojačati vaš imunitet i smanjiti rizik od nastanka prehlade i gripa.

Svježi đumbir

Đumbir će poboljšati rad probavnog sistema, poboljšati cirkulaciju i pomoći kod eliminacije toksina iz tijela. Dodajte svježi đumbir u sokove, čajeve ili variva.

Kumin

Reguliše nivo šećera u krvi i ima odlično antioksidativno delovanje. Djeluje opuštajuće. Koristite ga u pripremi salata, biljnih čajeva ili variva.

Cimet

Cimet je moćan antioksidant i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Dodajte cimet u dezert, čaj ili variva. Takođe ga možete koristiti u pripremi zimnica.

Kurkuma

Kurkuma će poboljšati cirkulaciju, pospešiti čišćenje krvi i eliminaciju toksina iz tijela. Protivupalna svojstva će ublažiti simptome artritisa i hronične upale u tijelu. Ublažiće bolove u zglobovima i mišićima. Kurkumu dodajte u temeljce, čajeve, variva ili salate.

Ruzmarin

Njegovo antioksidativno i antikancerogeno djelovanje će ojačati ceo organizam. Ruzmarin će vaše tijelo ugrijati i opustiti. Pomoći će kod ublažavanja glavobolje i pospješiće pamćenje. Dodajte ga u čajeve, supe i jela od paradajza.

Muskatni oraščić

Ublažiće bolove i hroničnu upalu u tijelu. Pomoći će kod čišćenja respiratornog sistema i normaliziovaće probavni sistem. Dodajte ga supama, toplom napitku ili ga dodajte u čajeve, supe i variva.

Kardamon

Smanjiće žudnju za hranom. Pospješiće rad probavnog sistema, regulisati nivo želudačne kiseline i smanjiti nadutost i gasove. Koristite ga u pripremi večernjih čajeva, supa ili variva.

Beli luk

Regulisaće krvni pritisak, holesterol, trigliceride i smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Takođe će ojačati imunitet. Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Djeluje kao antiseptik, bori se protiv infekcija i sadrži spojeve koji sprječavaju nastanak raka. Odličan je za pripremu gotovo svih jela.

Šafran

Poboljšaće cirkulaciju, podstaknuti eliminaciju toksina iz tijela. Neka istraživanja su pokazala da štiti zdravlje očiju i pospješuje probavu. Koristite ga u pripremi dezerta, supi i variva.

Centarzdravlja.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Suzite nos

RECEPT
DANA

Turska torta od mljevenog mesa

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.