Ove 3 navike mogu poremetiti menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus kod svake je žene drugačiji. No jeste li znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše tijelo i mogu izazvati velike promjene koje utiču i na menstuaciju?

Ove 3 navike mogu poremetiti menstrualni ciklus

1. Stres
Na kašnjenje ciklusa mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.
Naime, veliki stres utiče na dio mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može postati neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

2. Putovanja
Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog jet laga – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

3. Premalo sna
Kako bi naše tijelo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promjene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promijeniti dnevne rutine i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

Zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.