Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) objavile su zajednički izvještaj u kojem se navodi da je u Evropi tokom 2010. godine povećan broj slučajeva zaraze HIV-om, a da je, zahvaljujući tretmanima, broj oboljelih od side u proteklih nekoliko godina u dramatičnom padu.

“Novi podaci izazivaju zabrinutost zbog stalnog prenosa HIV-a u Evropu”, navodi se u zajedničkom izvještaju objavljenom dan pred Svjetski dan borbe protiv side – 1. decembar.

Tokom prošle godine u EU i Evropskoj ekonomskoj oblasti (EU/EEA) prijavljeno je 27.116 novih slučajeva zaraze virusom HIV, što je povećanje od oko četiri posto u periodu sa 2009. godine, dok se ističe da nisu bili dostupni podaci iz Austrije i Lihtenštajna.

Prema podacima u izvještaju UN, koji je objavljen protekle sedmice, tokom prošle godine rekordnih 34 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je virusom HIV, dok poboljšani tretman znači da je broj smrtnih slučajeva povezanih sa sidom u značajnom padu u poređenju sa 2,2 miliona iz 2005. godine na 1,8 miliona 2010. godine.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da su tokom 2011. u Crnoj Gori umrle tri osobe oboljele od side, starosti 32, 45 i 57 godina.

U Crnoj Gori je, kako je Mugoša kazao za Dan od početka epidemije 1989. do kraja 2010. od side umrle 33 osobe – 26 muškaraca i sedam žena.

“Prema podacima Instituta tokom 2010. registrovano je osam slučajeva infekcije HIV-om i šest slučajeva AIDS-a. Među registrovanim osobama sa HIV/AIDS-om u 2010. nije bilo osoba ženskog pola”, rekao je Mugoša.

Mugoša je naveo da je tokom prošle godine na HIV testirano 20.731 osoba.
“U ovom broju testiranih pronađeno je 14 osoba novoinficiranih HIV infekcijom”, rekao je Mugoša.

Na kraju 2010. kako je kazao, u Crnoj Gori je 85 osoba živjelo sa HIV-om

Preuzeto sa: javniservis.me

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.