Pomažu li laksativni čajevi u mršanju?

Pomažu li laksativni čajevi u mršanju?

Mnogi dijetetski suplementi i pilule za mršavljenje su predstavljeni kao bezbjedni, prirodni ljekovi jer su napravljeni uglavnom od provjerenih biljaka i začina. Ipak, biljni ljekovi moraju se oprezno koristiti kako ne bi došlo do neželjenih dejstava. Iako su ovi sastojci i čajevi odobreni od strane Ministarstva zdravlja, ipak se svuda navode potencijalna neželjena dejstva i mogu loše djelovati zbog jake koncentracije ili kombinacije određenih sastojaka. To svakako ne znači da su svi laksativni čajevi loši.

U mnogim tradicionalnim medicinama, uključujući i kinesku, ove biljke se bez problema koriste stotinama godina. U ovom članku ćemo opisati zašto, kada i kako da isprobate laksativne čajeve.

Korišćenje laksativnih čajeva na bezbjedan način

Iako uz laksativne čajeve obično ide reklama da imaju efekat na gubitak tjelesne težine i da podstiču mršavljenje, njihova dugoročna upotreba u ovu svrhu zapravo ima negativan efekat na cjelokupno zdravlje.

Laksativne čajeve ne bi trebalo koristiti isključivo u svrhu gubitka suvišnih kilograma, već kao pomoć za „lijena crijeva“ i čestu opstipaciju. Visok sadržaj antioksidanasa u ovim čajevima i njihov detoksikujući efekat, kao i oni koji sadrže potpuno bezbjedne čajeve poput nane i kamilice se mogu slobodno konzumirati svakodnevno kako bi se regulisao redovan rad crijeva. Crni čaj je još jedan čest i bezbjedan sastojak poznat po svom blagom laksativnom efektu. Drugi sastojci koje treba provjeriti jesu: 

  • Damijana
  • Maslačak
  • Divlja mirođija
  • Sladić
  • Kopriva
  • Žalfija
  • Sena

Moguća neželjena dejstva laksativnih čajeva

Stimulacija rada crijeva je očigledna svrha ovih čajeva što se u nekim slučajevima smatra neželjenim dejstvom, ali takođe možete iskusiti i neka druga neželjena dejstva u zavisnosti od toga kakav je sastav čajne mješavine. Blagi grčevi i neprijatnost u stomaku se smatraju normalnim ako koristite čaj u kom je sena glavni sastojak, posebno ako patite od zatvora. Takođe možete imati rijetku stolicu ili dijaregu. Iako većina ljudi koristi blaže laksativne čajeve i nema nikakvih neželjenih posljedica, često i dugoročno korišćenje ovakvih čajeva može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema:

– Zavisnost od laksativnih čajeva: ovo se dešava kada se digestivni trakt navikne na „pomoć“ ovakvih čajeva i više ne može da funkcioniše bez njih. Ovo je vrlo ozbiljan problem koji može dovesti čak i do smrti ako se ne tretira kako treba.

– Dehidratacija: kad god imate rijetku stolicu ili dijareju, postoji velik rizik od dehidratacije. Važno je da pijete što više tečnosti dok koristite laksativne čajeve. Pijte vodu ili nezaslađene voćne sokove kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost, a da istovremeno ne stvorite problem sa nivoom šećera u krvi.

– Disbalans nivoa kalijuma: dijareja i dehidratacija takođe mogu uticati na količinu kalijuma u organizmu. Ako nivo kalijuma nije dobar, može rezultirati slabošću, grčevima u mišićima i lupanjem srca.

Ako osjetite umjerene ili teške nuspojave nakon korišćenja nekog laksativnog čaja, najbolje je da odmah prekinete sa upotrebom i odete kod ljekara prije nego što počnete bilo kakvo „kućno liječenje“. Laksativni čajevi takođe nisu preporučljivi trudnicama i ženama koje pokušavaju da zatrudne bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

 

banjalucanke.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.