Napravite sami kantarionovo ulje

Poznat po blagotvornom dejstvu na opekotine, rane i akne, kantarion je i prirodni antidepresant! Njegovo ulje je odlično i za masažu, jer pomaže pri opuštanju mišića i poboljšava cirkulaciju.

Napravite sami kantarionovo ulje

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom ljekovitom dejstvu. Jedna od mogućnosti da koristite ljekovitost kantariona tokom cijele godine je da napravite kantarionovo ulje. Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.

Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za liječenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba, a u ginekologiji se primjenjuje u obliku vaginaleta ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

-Kantarion cvjeta i bere se u ljeto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvjetovima. Kantarion se bere kad cvijeta.

-Sijecite biljke nožem ili makazama, tako da korijen ostane u zemlji za iduću godinu.

-Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negdje da prenoće.

-Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se razidju, ako su možda na biljkama.

-Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje.

Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno cijeđeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procijedite ulje i iscijedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću lijevka i gaze, a onda odložite na pogodno mjesto. Čuvati na suvom, hladnom i mračnom mjestu. Ne treba ga držati ni na suncu ni u frižideru. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cijele godine, do naredne berbe kantariona.

Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprječava upalne procese na njoj. Pomaže i njeguje osjetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promjene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno.

Kantarionovo ulje je podjednako dobro za modrice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za liječenje hemoroida.

 

Uspesna žena

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Prašinu sa ukrasne svijeće možete očistiti...

RECEPT
DANA

Mali crnogorski menadžeri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.