Radionica -Jedite slatko jer je zdravo- 20 decembra u Podgorici

U Podgorici će se 20. decembra održati vrlo zanimljiva i korisna edukativa radionica pod nazivom "Jedite slatko jer je zdrawo". Namjera i cilj ove radionice je približiti roditeljima, a i svim zainteresovanim, na koji način napraviti balans i zamijeniti unos štetnih i praznih šećera sa unosom voća i zdravih šećera u organizam, i na taj način obezbijediti dovoljan unos slatkiša za koje djecu ne trebate ograničavati.

Radionica -Jedite slatko jer je zdravo- 20 decembra u Podgorici

Radionicu Jedite slatko jer je zdrawo organizuje radionica kolača Zdrawi kolači, a ideja je nastala iz potrebe da budu podrška, prvenstveno roditeljima, za očuvanje i prevenciju zdravlja djece.

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije, u Crnoj Gori 10% stanovništva ima dijabetes, odnosno 53.000, a po broju oboljelih od te bolesti nalazimo se na drugom mjestu u Evropi. Rečeno je da je svaki osmi građanin stariji od 20 godina u stanju dijabetesa, dok svaki 23 ima dijabetes, a da to ne zna. Zabrinjavajuće je što je sve veći broj djece u dobi od 3 do 5 godina, koji obolijevaju od dijabetesa. Razlog za ovo se navodi kao sve dominantniji uticaj nezdravog načina života, odnosno nepravilna ishrana, svakodnevna izloženost stresu I brojne virusne infekcije. Ono što je alarmantno I zabrinjavajuće je da se kod djece u posljednje vrijeme javljaju bolesti koje su se ranije javljale iskjučivo u odraslom dobu (povišen pritisak, deformiteti koštanog sistema, masna jetra, hroničan umor…)

Prepoznajući uticaj koji nepravilna ishrana ima na populaciju Zdrawi kolači će održati seriju radionica tokom kojih će se govoriti o važnosti unošenja voća i povrća u organizam i demonstrirati kako na brz i jednostavan način napraviti kolače, pudinge, sladolede i ostale poslastice od voća. Sve što se bude pravilo na radionici biće sirovo bez dodatka šećera, jaja, brašna, mlijeka, ulja, bez termičke obrade i aditiva.

Organizatori poručuju da su slatkiši su obavezni kod djece i skreću pažnju da su veoma često zastupljeni u prekomjernim količinama. "Voće i povrće je obavezno, a veoma često je zastupljeno u malim ili skoro nikakvim količinama. A kako bi bilo da obavezne slatkiše zamijenimo sa obaveznim slatkim voćem? Da obavezne prazne šećere zamijenimo za zdravim i hranjivim šećerima? Koliko je djeci dovoljno slatkiša ili bolje rečeno, koja je to količina slatkiša koju djeci treba nuditi? To je pitanje koje se neizbježno nameće gotovo svim roditeljima", kaže Danijela Popović, vlasnica radionice Zdrawi kolači.

Namjera i cilj ove radionice je približiti roditeljima, a i svim zainteresovanim, na koji način napraviti balans i zamijeniti unos štetnih i praznih šećera sa unosom voća i zdravih šećera u organizam, i na taj način obezbijediti dovoljan unos slatkiša za koje djecu ne treba ograničavati.

"Radionica sadrži teorijski i praktični dio. U teorijskom dijelu kratko ćemo se osvrnuti na sirovu ishranu, njen uticaj na organizam, na pripremu i kombinovanje namirnica, dok ćemo u praktičnom dijelu obraditi 5 do 8 recepata. U praktičnom dijelu akcenat se stavlja na osnovni princip pravljenja sirovih namirnica i smjernice na koji način sami da kreirate nove recepte po sopstvenom ukusu i senzibilitetu. Izuzetno je važno djecu od malena učiti o pravilnoj ishrani jer navike koje stičemo u djetinjstvu oblikuju naš život. Unos svježeg voća i povrća utiče povoljno na razvoj djeteta, djeca bolje pamte, imaju bolju koncentraciju u školi, raspoloženija su, snažnija, otpornija na viruse i imaju više energije", objašnjava Danijela.

Ovo je prva u nizu,od ukupno 6 radionica, koje će se održati po promotivnoj cijeni od 13,00 eura.

Zbog ograničenog broja mjesta rezervacije su neophodne. Za sve dodatne informacije možete pisati na e-mail: ziazdravlje@gmail.com ili pozvati na telefon: 067 328 746

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.