Beogradska oaza prirode, sporta i zabave – Ada Ciganlija

Samo 4 km od samog centra srpske prijestonice, u srcu opštine Čukarica, na prelijepoj rijeci Savi nalazi se jedna od najljepših beogradskih atrakcija – Ada Ciganlija. Nekada je bila ostrvo, a danas je poluostrvo koje krasi listopadna šuma, mnogo proplanaka i livada, kao i prelijepo kupalište koje u ljetnjim periodima privlači veliki broj kako Beograđana, tako i turista.

Beogradska oaza prirode, sporta i zabave – Ada Ciganlija

Prema istorijskim podacima, ime je dobila od kombinacije keltskih riječi za ostrvo (singa) i za podvodno zemljište (lia), da bi kasnije, uslijed transkripcije, nastala riječ ciganlija. Njena izuzetna vrijednost je bila primijećena još u periodu Karađorđa i kneza Miloša Obrenovića, a 1821. godine je i zvanično proglašena javnim dobrom. Tu titulu je Ada Ciganlija zadržala sve do današnjeg dana. Savsko jezero, koje se nalazi na Adi Ciganliji, je današnji oblik dobilo 1967.godine kada je rukavac rijeke Save pregrađen sa dvije pregrade. Ovo jezero ima dubinu od 4-6, prosječna širina mu je 200 m, dok se dužina procenjuje na 4,2 km. Ukupna površina Ade Ciganlije, zajedno sa akvatorijumom i Adom Međicom, je otprilike 800 hektara. Danas predstavlja jednu od najljepših i najpopularnijih atrakcija i kupališta Beograda. Podatak koji najbolje govori o njenoj popularnosti jeste to da se samo tokom toplih julskih dana na njoj okupa više od 300 hiljada ljudi dnevno.

Adu Ciganliju krasi fantastična priroda koja je poznata i van granica Srbije. Predstavlja jedan od centralnih ekoloških centara u Beogradu i šire. Posjeduje specifičnu mikroklimu koju ljeti odlikuje povećana vlažnost vazduha i niže temperature nego u ostalim djelovima grada. Sve je to zahvaljujući blagotvornom dejstvu vodenih površina i šuma koje je okružuju. Najveći dio šuma čine hrastovi i brestovi, ali i američke topole i zeleni jasenovi. Pored prebogate flore, Adu Ciganliju krasi i prelijepa fauna. Dok šetate Adom možete ugledati razne ptice, divlje patke, galebove, pa i po kog fazana i prepelicu. Nemojte se iznenaditi ukoliko sretnete i po kojeg zeca ili srnu.

Savsko jezero je prava atrakcija i za ljubitelje ribolova. Jezero je bogato raznim plemenitim ribljim vrstama, među kojima ima najviše: šarana, somova, štula, pa čak i slatkovodnih rakova. Ada Ciganlija je 2009. godine bila čak i domaćin svetskog prvenstva u lovu na šarane. Mjesto gdje se svakodnevno okuplja veliki broj ribolovaca je poslednjih godina Ada Safari koja je jedan od najljepših kutaka Ade Ciganlije.

Posjetioci na Adi mogu uživati na samo u šetnji, kupanju i pecanju, već i u skijanju na vodi, veslanju, jedrenju, ronjenu i u skakanju bandžijem. Voda Savskog jezera je izuzetno bistra i pogodna za sve ove sportove. Svake godine se filtrira najsavremenijim pumpama kako bi bilo čisto i bezopasno po zdravlje posjetioca jezera. Na šetalištu možete voziti i bicikl, rolere, skejt, a u pauzi odmoriti u velikom broju kafića koji su tokom toplih dana, a često i u zimskom periodu puni vesele i pozitive atmosfere. Dok odrasli ispijaju kafice, djeca se mogu igrati na nekom od brojnih prilagođenih igrališta koja su pogodna za razne uzraste.

Strastveni ljubitelji sporta se mogu rekreirati i družiti na više od 50 različitih sportskih terena među kojima postoje i fudbalski, teniski, rukometni, odbojkaški, košarkaški, golf i mnogi drugi tereni. Ada Ciganlija posjeduje čak terene i za hokej na travi, ragbi, bejzbol, odbojku na pijesku, a ljubitelji ekstremnih sportova mogu uživati i u penjanju na vještačkoj stijeni kao i u pentbolu.

Posebno u ljetnjem periodu, ali i tokom preostalog dijela godine, Ada Ciganlija je i sjajan kulturno zabavni centar koji obiluje raznovrsnim sadržajima koji zaokupljuju pažnju širokog auditorijuma. Postoji veliki broj manifestacija koje se na Adi održavaju i okupljaju veliki broj eminentnih književnika, dramskih i estradnih umjetnika, horova, orkestara, kao i amatera iz raznih oblasti. Kada je u pitanju ugostiteljstvo, Adu krasi i veliki broj raznovrsnih kafića restorana koji u ponudi imaju raznovrsne menije, od modernih do tradicionalnih. Zaljubljenici u prirodu uvijek mogu uživati u pikniku ili roštilju u prirodi, kao i vožnji pedolinama ili možda čak i kočijama sa konjima. Za mlađe generacije je posebno zanimljiv čuveni noćni život Ade koji je posljednjih godina sve bogatiji. Kafići u kojima tokom dana možemo ispijati kafice, limunade i sunčati se, u ljetnjem periodu postaju odlični klubovi u kojima gostuju najpoznatiji pjevači i bendovi. Osvjetljenje oko jezera, na šetalištu je idealno i za romantiku i zaljubljene parove koji, pored šetnje, mogu da uživaju i u prelijepom pogledu na vodu, dok se u pozadini čuje muzika iz obližnjih kafića i klubova.

Ukoliko ne živite u Beogradu, a želite da posetite Adu i uživate u svim njenim čarima u predstojećim proljećnim i letnjim danima, na raspolaganju vam je raznovrstan smještaj u Beogradu i sve popularnije je iznajmljivanje apartmanskog smještaja u Beograda.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.