Ključne stvari za pokretanje sopstvenog biznisa

Vjerovatno najizazovniji trenutak u životu svakog ambicioznog čovjeka jeste pokretanje sopstvenog biznisa. Mnogo se misli kovitla prije same kupovine, mnogo je tu strijepnje i brige, ali svako ko rizikuje na kraju dobije nešto. Uspijeh, novac ili lekcija. Ipak, samo oni najuporniji dobiju sve to. Ukoliko pokrećete biznis, treba da znate da postoje stvari ili koraci koje treba preduzeti kako bi vaš uspjeh bio izvjesniji.

Ključne stvari za pokretanje sopstvenog biznisa

Jasan plan

Znamo da bez plana ne možemo ništa. Kada su u pitanju veliki biznisi jednostavno ne možete sve prepustiti slučaju, jasan plan je osnova. Ovdje ne mislimo na plan u kojem sve funkcioniše. Posebno sada kada smo se uvjerili da naši planovi mogu da se promijene u sekundi. Dakle, mislimo na više različitih strategija, na plan A, B, C ili D. Morate da razmišljate o svim mogućim opcijama, eventualnim preprekama i svim situacijama koje bi potencijalno mogle da se dogode i da pokušate da pripremite rješenje za svaku od njih. To se zove jasan plan. Bez toga ne savjetujemo i nikako ne prepourčujemo da se upustite u avanturu zvanu pokretanje sopstvenog biznisa.

Dobro isplaniran budžet

Kao što morate da imate jasan plan, tako je isto neophodno da imate i što preciznije isplaniran budžet. Šta to znači? Pa to znači da jasno isplanirate vaše troškove. Za šta će vam i koliko novca biti potrebno, koje su eventualne nepredviđene okolnosti koje bi mogle povećati vaše troškove, koliko je novca potrebno da zaradite da biste pokrili sve troškove... Ovo je možda najteži korak jer morate da predvite sve moguće troškove koji vas očekuju u budućnosti. Nekada je teško, jer postoji velika šansa da neke troškove previdimo, zato je planiranje troškova i budžeta jednako važno kao i jasan plan o  kojem smo razgovarali.

Pravna pomoć - advokat

Dobar advokat je zlata vrijedan. Advokati će biti tu da vas upozore na mnoge stvari i da vas upoznaju sa pravnim aspektom poslovanja. Koliko god vi znali o samom poslu koji pokrećete, za poslovanje je neophodno da ispoštujete sve važeće propise i isto uskladite sa zakonom. Pravovremeni pravni saveti vas mogu poštedjeti velikih briga, ali i eventualnih troškova.

Podrška

Koliko god zanemarivali podršku nekada nam je i te kako bitna. Važno je da vjerujemo u našu ideju i da je njegujemo. Međutim, nekada jednostavno trebamo nekoga da nam se nađe tu i da nam kaže da vjeruje u nas, da ćemo uspjeti, da nam da malo energije i da nas pokrene kada padnemo. Iskrena podrška je jednako važna. Ukoliko na početku vašeg pokretanja biznisa imate dobrog prijatelja i dobrog advokata, velike su šanse da ćete i te kako uspjeti.

Bez odustajanja

Nema odustajanja. Možda će vas vaše velike želje na samom početku uplašiti. Možda ćete zastati pred strahom, ali znajte samo jedno - pobjednici su ti koji se ne plaše i koji idu uvijek naprijed, koji ne odustaju od svojih ambicija, želja i snova. Oni guraju i plivaju uspješno rijekom života. Zato je važno da za pokretanje biznisa bude dobro motivisani i da imate volju i želju, da gurate i uvijek idete napred. Samo na taj način se postižu rezultati.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.