Posljednji pozdrav za Neželjenu

U petak su širom Crne Gore su osvanuli plakati i čitulje koji upućuju na probleme zloupotrebe prenatalnih testova za rano detektovanje pola djeteta i praksu selektivnih abortusa. O ovim problemima, koji se u značajnoj mjeri već danas odražajavu na demografiju cjelokupnog crnogorskog društva, se posljednjih mjeseci često govorilo.

Posljednji pozdrav za Neželjenu

NVO Centar za ženska prava pokrenuo je kampanju #Neželjena kojom će se uskoro pokrenuti potpisivanje peticije čiji je cilj unapređivanje crnogorskih zakona i sprječavanje zloupotrebe ranih prenatalnih testova u svrhe selektivnih abortusa.

U ovom trenutku, statistika pokazuje da našoj zemlji nedostaje oko 3000 žena u reproduktivnoj dobi, a istraživanja pokazuju da se Crna Gora visoko kotira na listi zemalja u kojima je ovaj problem izražen.

U ponedeljak, 20.11.2017, sa početkom u 11 h, u Univerzitetskom parku u Podgorici, održaće se performans #Neželjena na kome će NVO Centar za ženska prava predstaviti sve aspekte ovog velikog problema koji pogađa naše društvo.

U poruci na plakatima se navodi:

  • Ovim putem vas obavještavamo da se u Crnoj Gori godišnje izvrši veliki broj selektivnih abortusa.
  • Neki roditelji više žele dječake, pa zato djevojčice često ne dobiju priliku da budu rođene.
  • Spriječimo zloupotrebu prenatalnih testova i zaustavimo praksu selektivnih abortusa!

U današnjem izdanju gotovo svih dnevnih listova osvanuo je poslednji pozdrav za Neželjenu djevojčicu, a dirljiva poruka kaže:

"Draga #Neželjena,

Tvoji roditelji više žele dječaka i zato nisi dobila priliku da budeš rođena. Oprosti im.

Tvoja ožalošćena Crna Gora".

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se supa ostavlja za sledeći dan...

RECEPT
DANA

Uštipci sa jabukama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.