Da #Neželjena postane #Željena

Podrška građana i Vlade Crne Gore kampanji #Neželjena

NVO Centar za ženska prava Vladi Crne Gore je u srijedu, 25. aprila 2018. godine predao peticiju sa preko 6.000 potpisa građana i građanki koji su podržali  kampanju  #Neželjena.

Da #Neželjena postane #Željena

“Zahvalni smo na podršci crnogorskim građanima i građankama, Vladi Crne Gore, medijima, nevladinim organizacijama i relevantnim ministarstvima, kao i brojnim javnim ličnostima koji su prepoznali značaj kampanje za cjelokupno društvo. U okviru peticije koju smo organizovali kao podršku kampanji , prikupljeno je preko 6.000 potpisa koje ćemo danas simbolično uručiti Vladi Crne Gore, iako je podrška Vlade nastavku aktivnosti već dogovorena i sastojaće se u multisektorskom pristupu i konkretnim mjerama za suzbijanje problema rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola. Naš posao nije završen, slijedi sastanak koji ćemo uskoro organizovati u saradnji sa Vladom Crne Gore, kako bi nastavili sa konkretnijim mjerama u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kojima ćemo mijenjati patrijarhalne norme i stvarati pravednije društvo,  u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni”, saopštila je izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava, Maja Raičević.

Još u toku prikupljanja potpisa podrške za peticiju, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin pozdravio je inicijativu Centra za ženska prava i izrazio podršku Vlade za rješavanje ovog značajnog društvenog pitanja. “Uspjeh ove kampanje značio bi nesumnjivo i korak naprijed u emancipaciji crnogorskog društva,” saopštio je. Potpredsjednik  Pažin je ocijenio da je rješavanje ovako osjetljivih i kompleksnih društvenih pitanja zahtijeva udruženu akciju i saradnju državnih institucija, civilnog sektora i građana. „Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da prevaziđemo ovaj problem koji zadire u samu srž našeg društvenog bića. Na tom putu su vaša energija, stručna znanja i rad na podizanju svijesti građana od velike važnosti,“ zaključio je potpredsjednik.

Kampanju #Neželjena je pokrenula nevladina organizacija Centar za ženska prava u cilju promjene  negativne tradicije i sistema vrijednosti koji još uvijek više vrednuje dječake od djevojčica, muškarce od žena.  Radi se o kulturnim normama koje opstaju uprkos emancipaciji društva  i koje su toliko ukorijenjene da ih društvo nesvjesno prihvata, ne dovodeći u pitanje njihov uzrok, opravdanost i posebno - posledice. A prenatalni odabir pola i selektivni prekidi trudnoće upravo su  jedna od posledica vjerovanja da je rođenje muškog djeteta - naslednika  imperativ za svaku porodicu i da je muško dijete vrjednije od ženskog. Kampanja je pokrenula društveni  dijalog o uzrocima problema  koji leže u rodnoj neravnopravnosti,  umjesto da ga rješava  na pogrešan način - osudom žena ili dodatnom restrikcijom njihovih reproduktivnih prava.

Vijest o kampanji je samo u toku prva dva dana  od njenog lansiranja prenijelo preko 120 domaćih, regionalnih i svjetskih medija , a tokom prethodnih 5 mjeseci TV spot kampanje je vidjelo 80% populacije Crne Gore i skoro svaki korisnik/ca društvene mreže Facebook u Crnoj Gori.

Tema Kampanje #Neželjena prevazilazi granice Crne Gore - suzbijanje rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola su teme od globalnog značaja,  zbog čega je  Centar za ženska prava Ujedinjenim nacijama podnio predlog da se 25. april proglasi  Svjetskim danom borbe protiv prenatalnog odabira pola.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.