Segedin – vodeni grad obasjan suncem

Grad sunca i vode, kako ga Mađari često nazivaju, jer je to najsunčanije mjesto u celoj njihovoj zemlji i najveći grad na rijeci Tisi smješten na području koje obiluje izvorima termalne vode, Segedin je danas nadaleko čuven banjski centar i turistička destinacija koju godišnje obiđe na stotine hiljada ljudi iz čitave Evrope.

Segedin – vodeni grad obasjan suncem

Nekada uglavnom znan kao čuvar mađarske tradicije i prepoznatljivih brendova, posljednjih se decenija razvio u pravi turistički raj u kome svaki gost može pronaći nešto zanimljivo za sebe. Isprepletanost starog i modernog, mira i vreve, čini ovaj prelepi grad takvim da može zadovoljiti apetite i onih najprobirljivijih gostiju.

Glavni turistički adut Segedina je nesumnjivo vodeni grad Akvapolis, podignut u strogom centru grada, na ukupnoj površini od 4,4 hiljade kvadratnih metara gdje posjetioci na raspolaganju imaju zaista impresivan izbor vodenih atrakcija. Ovdje se nalazi najveći zatvoreni tobogan Evrope dug 272 metra, a za adrenalinske zavisnike pripremljeni su kamikaza tobogan, toranj visine 30 metara na tri nivoa i mnogi drugi uzbudljivi sadržaji. Oni koji pak žele da uživaju u miru i relaksaciji mogu to učiniti na „tihom velnesu“ sa saunama, đakuzi kadama, slanim sobama. Ni mališani nisu zapostavljeni, jer postoji više dečijih bazena i poseban odeljak za njih, nazvan „dječiji raj“.   

Turisti koji vole vodu sigurno neće propustiti ni krstarenje Tisom koje podrazumeva jednosatnu vožnju uz posmatranje zadivljujućih pejzaža na obalama reke, mađarske specijalitete koji se služe na brodu i živu muziku.

Sa druge strane, turisti koji se fokusiraju na kulturno-istorijske atrakcije takođe će biti očarani Segedinom. Po čitavom gradu, koji je pažljivo uređen sa puno zelenila u parkovima, pravim malim prirodnim oazama, sa fontanama koje su tu da svakoga podsete kako je Segedin vodeni grad, mogu se videti građevine raznih arhitektonskih stilova, spomenici, skulpture, više verskih objekata. Početna tačka obilaska grada obično je Trg Sečenji, kojim se Segedinici posebno diče. To je najprostraniji i najlepši trg Centralne Evrope sa mnoštvom građevina koje su svojevrsne znamenitosti ovog grada, ali i čitave Mađarske. Gradska kuća, kuća „Žoter, spomen hotel „Tisa“ najupečatljiviji su detalji ovog trga. Od trga se pruža Segedinski korzo, na čijem početku i kraju se nalaze dve grupe bronzanih skulptura, a negde na pola puta između njih stoji jedna od najboljih mađarski poslatičarnica, pravi mali raj za sladokusce. Na samo nekoliko stotina koraka od gradskog šetališta smešten je trg Dugonić, epicentar kulturnih dešavanja u gradu. Na ovom trgu nalaze se muzička fontana, jedan od simbola Segedina, kao i zgrada rektorata Univerziteta u Segedinu, karakteristična po arhitekturi elektičkog stila. U blizini trga je i Nova Sinagoga, monumentalno zdanje podignuto 1913. godine sa prepoznatljivim arhitektonskim elementima secesije.

Nemojte zaobići ni Katedralin trg gde dominira Zavetna crkva, najveći simbol ovog grada. Trg osim ovog velelepnog verskog objekta krase još mnoga zdanja prelepe arhitekture, među kojima se ističu objekti u kojima se smestilo nekoliko gradskih fakulteta, kao i Dimitrijev toranj sa satom, najstarije arhitektonsko delo Segedina. U starije gradske građevine spada i srpska Crkva Svetog Nikole iz 1778. godine, locirana na nekoliko stotina metara od Katedralinog trga. Kada se već nađete u Segedinu, nemojte propustiti priliku da obiđete palate Dojč i Grof, Crnu kuću, gradski vodotoranj, Narodno pozorište i svakako Muzej salame i paprike.

Ljubitelji životinja obavezno treba da posete segedinski Zoološki vrt, smešten u prelepoj park šumi nedaleko od užeg centra. Sa 45 hektara površine i zavidnim brojem životinjskih vrsta koje ovde žive, to je najveći Zoo park u Mađarskoj.  

Segedin je, najzad, prava idila i za ljubitelje dobrog zaloga i za kupoholičare. U čardama kojih ima svuda možete uživati u najraznovrsnijim specijalitetima mađarske kuhinje, a vino koje se služi je odlično. One koji vole šoping obradovaće mnogobrojni trgovinski centri, radnje, pijace, gde po veoma pristupačnim cenama mogu kupiti sve, od igle do lokomotive.

Kako stići do Segedina? Informacije o tome možete pronaći na ovom sajtu.  

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.