15 najštetnijih laži koje govorimo sebi

Činjenica je da svi želimo sreću, zdravlje i unutrašnji mir, ali sve navedeno se dešava i ostvaruje kada “otpustimo” očekivanja o tome kako bi naš život trebao da se odvija.

15 najštetnijih laži koje govorimo sebi

S ciljem postizanja pomenutog potrebno je da izbjegavamo određene vrste laži koje se mogu činiti, prilično često, bezazlenima, ali i koje mogu napraviti i prilično veliku štetu te nas ostaviti u stanju tuge, bespomoćnosti i letargičnosti. Sledećih petnaest laži biste trebali izbjegavati po svaku cijenu, ukoliko želite da živite srećan i ispunjen život.

1. Ne radim dovoljno. Savršeni ste takvi kakvi ste u ovom trenutku; nemojte se porediti sa drugima i počnite da se cijenite.

2. Kada budem imala _____ biću srećna. Sreća vas neće “obuzeti” kada nabavite određene stvari; to je privremeno i prolazno. Umjesto toga, radite na njegovanju osjećaja sreće u ovom trenutku, jer vam to može donijeti više radosti u životu.

3. Uradiću to sutra. 
I sami znate da to ne funkcioniše i da je, zapravo, laž. Umjesto da konstantno govorite “Ja ću uraditi” počnite sa ispunjavanjem ciljeva kako biste mogli reći “Uradila sam”.

4. Ja sam gubitnica, jer nisam uspješna. Zaboravite očekivanja o tome kakav bi vaš život trebao biti i fokusirajte na to kakav je on u ovom trenutku.

5. Niko me ne razumije. Da, svi na svijetu misle tako te niste jedini kome je to palo na pamet. Umjesto da se osjećate otuđeno, jer se drugi ne slažu s vama, počnite da budete zahvalni na ovom kontrastu.

6. Zauvijek ću biti sama. Ne, nećete. Ipak, ukoliko tako razmišljate, sprečavate “dolazak” sreće u vaš život.

7. Ne dešavaju mi se dobre stvari zbog grešaka iz prošlosti. Prošlost vas je oblikovala. Ukoliko mislite da ste griješili u prošlosti i da vam se zbog toga ne događaju dobre stvari u sadašnjosti, zapitajte se šta ste naučili iz tih situacija. To će vam pomoći da brže krenete naprijed.

8. Moj život nije na pravom putu. Smatrajte da ste više na pravom putu nego što ste ikada bili. Sama činjenica da tako razmišljate pokazuje da imate ciljeve koje želite ispuniti. Fokusirajte se na dobro umjesto na loše.

9. Nemam kontrolu nad životom niti nad onim što mi se dešava. Sve je rezultat izbora koji ste napravili. To uključuje vaš posao, ljude u vašem životu pa čak i mjesto u kojem živite. Ukoliko vam se nešto ne sviđa, prestanite da se žalite i preduzmite korake da to promijenite.

10. Moj partner je kriv. Definišimo to ovako: postoje osobe koje krive druge i osobe koje krivicu prebacuju na sebe. Bez obzira na sve, ne možete izaći kao pobjednik, iz bilo koje životne situacije, sa osjećajem krivice. Učite iz situacija u kojima se nađete, jer vam to može pomoći da se oslobodite osjećaja krivice.

11. Da me ta osoba zaista voli, ona bi uradila _____. Svaki put kada drugima postavljate uslove da urade nešto kako biste vi bili srećni, zapravo se osuđujete na propast. Uvijek ćete postati žrtva neispunjenih očekivanja. Umjesto toga, pružite sebi ljubav koja vam je potrebna i dozvolite drugima da vam “pokažu” i “daju” ljubav na njihov jedinstveni način.

12. Moram “TO” uraditi.
 Uvijek ćete imati listu stvari koje trebate obaviti – to je dio života. Umjesto da pokušavate da sve uradite, fokusiraje se na ono što ste postigli i znajte da je to dovoljno.

13. Nisam dovoljno vrijedna. Vaše ideje, stavovi, snovi i najdublje želje – sve je važno i sve se računa. Što više budete vjerovali u sebe i živjeli život onako kako ga želite živjeti sve više će vam biti jasno da ste dovoljno vrijedni.

14. Moje mane su gadne. Stvari koje najviše mrzite kod sebe i nesigurnosti i navike koje pokušavate da prikrijete zapravo vas čine jedinstvenima i lijepima. Gledajte na sebe na način na koji vas gledaju oni koji vas vole: lijepi, divni i puni ljubavi. To ste pravi vi. Vaše mane vas ne definišu.

15. Ne mogu vjerovati sebi.
 Imate interni sistem navođenja koji je najjači kompas. Što ga više slušate to ćete biti srećniji. Vaše srce zna pravi put. Vjerujte mu.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.