Ružičasti oktobar - mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Ružičasti oktobar - mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Tim povodom, u Crnoj Gori je NVO Zdrava Dona Montenegrina pokrenula kampanju «Nemoj da zakasniš».

Na konferenciji za medije koja je održana povodom početka kampanje govorili su dr Nada Cicmil Sarić, onkolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i gospođa Danica Vukotić, predstavnik NVO Zdrava Dona Montenegrina. One su poručile da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 85%.

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije i čini 16% svih malignih bolesti kod žena, a u rijetkim slučajevima se javlja i kod muškaraca. Od ove bolesti u Crnoj Gori godišnje oboli oko 250 žena.
Ukoliko se otkrije na vrijeme rak dojke se uspješno liječi, zbog čega iz NVO Zdrava Dona Montengrina sloganom ovogodišnje kampanje poručuju: „nemoj da zakasniš“ i pozivaju žene na prevenciju u vidu redovnih mamografskih pregleda i kontrola, ali i vođenje zdravog života.

Ženama oboljelim od ove bolesti u Crnoj Gori dostupni su svi savremeni oblici liječenja i terapijske mogućnosti koje se primjenjuju u svim najrazvijenijim zemljama. Na Klinici za onkologiju pri KCCG u toku je formiranje internog protokola za liječenje karcinoma dojke, a sprovode se i potrebne aktivnosti za implementaciju Registra za rak Crne Gore, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

U sklopu ovogodišnje kampanje „Nemoj da zakasniš“ NVO Zdrava Dona Montenegrina je u subotu, 6. oktobra organizovala šetnju kojom je obilježila ružičasti oktobar. Šetnja je počela u 12 časova ispred hotela Crna Gora, a nastavila se Ulicom slobode do crkve Sveti Đorđe ispod brda Gorica, a događaj je podržalo preko 100 građana kojima su podijeljene majice, bedževi i edukativni flajeri.

U okviru kampanje u šoping molu Delta City postavljena je donatorska kutija, gdje građani mogu dati priloge namijenjene prevenciji raka dojke. Centralni događaj prikupljanja novca, koji će biti usmjeren za realizaciju aktivnosti NVO Zdrava Dona Montenegrina na prevenciji karcinoma dojke, biće organizovan u ponedjeljak, 15. oktobra u Delta City-ju, kroz prodajnu izložbu slika mladih crnogorskih autora.

Ružičasti oktobar u svijetu se obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja.

Video spot urađen u okviru kampanje Nemoj da zakasniš

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.