Naučnici dokazali: Kada nešto treba da zapamtite, uradite ovo!

Sljedeći put kada bude trebalo da zapamtite neki govor, zdravicu ili samo neke činjenice, recitujte to svakome ko bude bio voljan da vas sluša.

Naučnici dokazali: Kada nešto treba da zapamtite, uradite ovo!

Na osnovu najnovijeg istraživanja, dokazano je da ponavljanje riječi ili rečenica drugoj osobi može da obezbijedi veći memorijski podsticaj nego samo izgovaranje naglas onoga što želite da zapamtite.

Kako bi testirali ovu teoriju, istraživači su naložili grupi od 44 studenta da čitaju niz riječi iz rečnika uz četiri različita uslova. Prvo da ih pročitaju tiho, samo za sebe, da ih ponove tiho pomijeranjem usana, zatim da ih izgovore glasno i na kraju da ih glasno kažu drugoj osobi.

Rezultati su pokazali da su studenti zapamtili više riječi kada su ih ponavljali drugoj osobi nego kada su ih tiho izgovarali samo za sebe.

Glavni istraživač Viktor Buše, profesor na Katedri za lingvistiku Univerziteta u Montrealu, objasnio je da pokretanje naših usana i osjećaj vibriranja glasnih žica pomaže da se stvore čulne i motorne reference u našem mozgu.

Međutim, dodao je i to da je efekat kada direktno nekome ponavljate ono što želite da zapamtite mnogo bolji jer se pored senzomotornih aspekata povezanih sa verbalnim izražavanjem mozak povezuje i sa multisenzornim informacijama.

Rezultat svega toga je da se bolje pamte činjenice koje se izgovaraju naglas drugoj osobi.

 

B92.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.