Šta su mape uma i kako su nastale

Mape ume predstavljaju veoma moćne grafičke predstave  koje koriste pun potencijal našeg mozga.  Mape uma koriste riječi, simbole, slike, brojeve, boje.  Mogu se primijeniti u različitim aspektima života gdje želimo da unaprijedimo svoje učenje, način razmišljanja i lični razvoj.  Mape uma se vrlo lako prave i ono što je potrebno su jedan prazan bijeli papir, olovke u različitim bojama, naš mozak i naša mašta.

Šta su mape uma i kako su nastale

Osnivač mapa uma je naučnik i psiholog Toni Buzan, autor mnogih knjiga iz ove oblasti. On je kroz svoj dugogodišnji rad smatrao da mi koristimo samo 1% našeg mozga i smatrao je da nam mape uma pomažu da pristupimo ostalih 99%.  Pomoću mapa uma koristimo i desnu i lijevu polovinu mozga i tako upotrebljavamo pun mentalni potencijal. Po njemu mozak mnogo bolje i efikasnije procesuira vizuelne informacije. Sada kada znate šta su i kako su nastale mape uma predstavićemo njihove prednosti i kako ih koristiti. Ako želite da saznate više o mapama uma posjetite: http://www.intelektualnevestine.rs/mentalne-mape.html.

Prednosti mape uma

Mape uma su jako zabavan i kreativan alat  što omogućava da se kroz opušten način i igru pristupa učenju i bolje i efikasnije stiču znanja. Prednost im je ta što se za mnogo kraće vrijeme savlada velika količina informacija.  Ne moramo satima da učimo napamet pokušavajući da zapamtimo što više detalja i satima čitamo linearno napisan tekst koji nam je dosadan. Mape uma nas uče kako da učimo. Korišćenjem mapa uma dobijamo motivaciju za učenjem kao i fokus i bolju koncetraciju. Prednosti učenja putem mape uma su te što se u isto vrijeme koriste obje hemisfere mozga. To doprinosi boljem korišćenju potencijala mozga. Lijeva hemisfera mozga je zadužena za racio, a desna za kreativnost. Kroz mape uma aktivira se i desna hemisfera i sav njen potencijal.

Mape uma u poslovnom okruženju

Mape uma se koriste kao efikasan alat za razmišljanje, analizu ideja i određenih tema. Mogu se primijeniti u poslovnom okruženju, u mnogim kompanijama i institucijama. Imaju primjenu u poslovnoj organizaciji, edukaciji, komunikaciji, prezentaciji. Upotrebom mapa uma zaposleni jasnije razumiju predstavljene ideje. Mogu biti od značajne koristi u različitim poslovnim situacijama kao što su: pisanje bilješki na grupnim poslovnim sastancima, iznalaženje najboljih ideja i inovativnih opcija, složene teme se prevode u lakši i jednostavniji način razmišljanja, koriste se prilikom istraživačkih procesa i kod prikupljanja i analize velikog broja podataka, kao i kod prezentovanja informacija na lakši i prijemčiviji način. Primjenom mapa uma efikasnije se raspolaže vremenom na sastancima i lakše se komuniciraju različite teme. Povećava se produktivnost zbog boljeg metoda razmišljanja, a komunikacija i saradnja unutar tima ili različitih sektora je bolja i uspješnija.

Mape uma u edukaciji

Vizuelno predstavljanje ideja kroz metodu mape uma, za razliku od tradicionalnog učenja, pomaže studentima da razmišljaju bolje i pretvore složene teme u jednostanije. Mape uma pomažu studentima da razumiju i analiziraju svaku temu kroz vizuelne elemente i boje. Mnogi studenti se suočavaju sa problemom organizacije toka razmišljanja i mapa uma je alat koji pomaže u procesu razmišljanja kroz razumljiv i logičan način. Generalno, mape uma se mogu koristiti u školama u sljedećim aktivnostima: kreativno razmišljanje i iznalženje novih rješenja i ideja, istraživanje i analize, pronalaženje inovativnih rješenja za različite projekte i teme, kod donošenja odluka i razumijevanja određenih problema.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.