Kako da odaberete najbolji espresso aparati za kafu?

Kafa je omiljeni napitak skoro čitavoj svjetskoj poulaciji. Njena primena je dugotrajna. Zahvaljujući kafi ili nekim drugim proizvodima otkrivani su nepoznati djelovi sveta. U kafi uživaju skoro svi, sa njom se zpočinje i završava dan. 

Kako da odaberete najbolji espresso aparati za kafu?

Ranije se kafa pripremala na tradicionalni način, češće se kuvala na šporetu, u džezvi. Danas su se stvari promijenile, napredovle, pa se u upotrebi sve češće koristi espresso aparat, aparati za pripremu kafe.

Espresso aparati  za kućnu ili kancelarijsku upotrebu

Mini espresso aparati su idealni za prostor u kome provodite najveći dio dana. Zauzimaju malo mjesta, nisu bučni i nude brzu i laku uslugu. Dovoljno ih je prati jednom dnevno. Na kraju dana ili radnog vremena potrebno je oprati dio aparata koji je namijenjen za skladištenje mlijeka. Lako se rukuje, tako da u svakom trenutku brzo možete spremiti topli napitak. Ne morate izdvajati čitavo bogatsvto da biste priuštili neki ovakav aparat sebi ili svojoj voljenoj osobi.

Da li je bitna snaga aparata?

 Prilikom kupovine obavezno se mora obratiti pažnja za odabir espresso aparata veće snage (snaga se predstavlja u barima). Iako se kupuju mini espresso aparati, kupac mora insistirati na aparatu sa većom snagom. Veća snaga utiče na povećanje pritiska tečnosti i burne reakcije sa mljevenom kafom. Upravo zahvaljujući ovom mehanizmu stvara se vazdušasta pjena. 

Espresso aparati sa mlinom ili filter kesicama

 Onima koji žele jaču kafu se savjetuje da kupe espresso aparat sa ugrađenim mlinom. Na taj način zrna kafe se direktno melju i miješaju sa tečnošću. Tako pripremljena kafa je izrazito jaka. Svježe mljevena kafa ima jaču aromu, jak miris. Svježe mljeveno, prženo zrno kafe se melje i na tj način se estrahuju prorodna ulja iz samog zrna. Upravo svježe samljevena kafa ima najjači ukus i miris iz razloga što uticaj sredine - vlaga, kontaminacija, gubitak kiseonika i sl. ne mogu brzo da utiču na kafu. Kafa u filter kesicama je malo manje ispržena i malo krupnije samljevena. Filter kesice se stavljaju u poseban odjeljak u espresso aparatu. Preko filter vrećice se preliva veoma vruća voda, sjedinjavajući se sa kafom. Pritisak vode utiče na stvaranje pjene.

Poluautomatski i automatski espresso aparati za kafu

 U samom začetku primjene espresso aparata za kafu u upotrebi su bili poluautomatski espresso aparati. Aparati su imali ručicu sa strane koja je pumpanjem stvrala jači pritisak i prolazak vode kroz sistem. Brzina prolaska vode zavisila je od brzog pomeranja ručice sa strane. To je kasnije uslovljavalo stvaranje pjene. Danas su u primjeni automatski aparati koji funkcionišu na električni pogon. Pritisak na tečnost izvšiće mehanizam koji se poreće na sturju. Danas su u primjeni mahom automatski aparati.

Da li jedan espresso aparat može spremati razne vrste toplih napitaka?

U najvećem broju slučajeva jedan espresso aparat može pripremati razne tople napitke. Sve što je potrebno je da kupite različite filter kesice, odnosno filter kesice sa različitim vrstama kafa ili kapsule za kafu. Potrebno je samo prije upotrebe oprati mjesto za točenje, da ne bi došlo do miješanja ukusa.

Zaključak: Brz tempo života oplemenite sa šoljicom dobre kafe. Uzivanje u ispijanju kafe neka se nastavi ma gdje god bili. Espresso aparat odličan je za pripremanje kafe kod kuće, jer obezbeđuje i kvalitet i užtak, kao i lakoću spremanja i ekonomičnost.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.