Imate strast prema ispijanju kafe?

Vrijeme je da saznate zanimljive činjenice o ovom napitku

Ljubav prema kafi dovodi i dan danas mnoge do toga da utonu u svijet proizvodnje i pokušaju da izbace na tržište neke sasvim nove arome. Kultura ispijanja kafe mijenja se i evoluira. Dnevna rutina ostaje. Gotovo da ne postoji osoba koja svoj dan ne započinje bez dodatne energije i ukusne šoljice ovog toplog napitka. Prema tome, ovo popularno piće zaslužuje da znate više o njemu. 

Imate strast prema ispijanju kafe?

Predstavljamo vam nekoliko interesantnih činjenica o kafi:

Kafa nije samo piće, već dio kulture

Sigurno ste primijetili da se kafa od davnina ispija najčešće u krugu dragih ljudi. Ona može promovisati dobre ljudske odnose i obezbjeđivati prijatniju atmosferu. Kafa je glavni elemenat poslovnih sastanaka, prijateljskih razgovora, ljubavnih susreta i slično. Kafenisanje ima status kulture. Popiti kafu glavna je stvar prilikom društvenih igara, razmjene političkih ideja i mišljenja.

Espreso aparat potiče iz 19. vijeka

U jednom momentu rodila se reč „espresso“ prilikom proizvodnje kafe. To je označavalo da je ona napravljena u trenutku, nasuprot pređašnjim metodama koje su za pravljenje kafe iziskivale vrijeme.

Sigurno ne možete ni da predspostavite da je espreso aparat nastao davne 1884. godine, u Italiji. Uslijed potrebe da se u negdašnjim kafićima smanji vrijeme za kuvanje kafe, Angelo Moriondo je izumio prvi patent. No, tek u XX vijeku, nastale su inovacije prvobitnog aparata i on počinje da se koristi. Espresso aparat dobio je tada novi dizajn i ventile za pritisak. Nakon 1961. godine – espreso aparat stiče svoju popularnost, postaje kompaktniji i efikasniji, stvarajući od kafe užitak za gotovo sva čula. Ubrzo nakon toga, iz Italije širi se u većinu zemalja Evrope i Amerike. Ostatak znate.

Kafa se zapravo nalazi u bobičastom obliku

Postoji mnogo priča o tome kako je kafa otrivena. Ali jedna od popularnijih jeste ona o mladom čuvaru koza iz 9. vijeka. Naime, on je primijetio da su koze znatno energičnije nakon žvakanja ovih bobica koje rastu na grmu. Zahvaljajući njegovom saznanju, lokalni monasi, ali i ostalo stanovništvo, masivno ih je počelo koristiti kako bi njihova energija bila na odgovarajućem nivou u momentima kada je to bilo potrebno.

Kafa je izuzetno prometna roba

Iako kafi uglavnom pogoduje tropska klima, plodno tlo i velika nadmorska visina, u čitavom svijetu na godišnjem nivou proizvede se oko 10 miliona tona ovih bobica. Prema tome, dolazimo do saznanja da je kafa najprometnija roba. Pogotovo u skandinavskim zemljama koje su veliki potrošači. U Finskoj, Norveškoj ili Švedskoj, kafa predstavlja temeljac svakodnevnice.

Kafa je zdrav napitak

Iako većina ljudi zbog zdravstvenih tegoba izbjegava ispijanje kafe, ovaj napitak može imati mnogo zdravstvenih benefita. Kafa sadrži značajan nivo antioksidanata i korisnih materija koje sprečavaju rizik od raznih obolenja. Ona može da vam pomogne kod smanjenja umora, povećanja koncentracije, raspoloženja, opštih mentalnih funkcija, ali i da sagori masti. Ukoliko želite dovesti svoju kilažu na željeni nivo, dobro je da ovaj napitak ispijate pola sata prije vježbanja jer će vam poboljšati fizičke performanse.

Ako je vaša strast da svakodnevno ispijate kafu kod kuće ili u lokalnim kafićima, sigurni smo da ćete živjeti ispunjeniji, srećniji i duži život.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.