Ove namirnice ne smiju da se podgrijavaju!

Nutricionisti ističu kako većina namirnica sadrži materije koje postaju štetne ako ih podgrijavate.

Ove namirnice ne smiju da se podgrijavaju!

Donosimo popis namirnica koje su najopasnije nakon što ih podgrijete. 

Spanać, cvekla i celer sadrže nitrate koji pod uticajem mikroorganizama i grijanja razvijaju spojeve koji su štetni i kancoregeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi namirnica i zato ga uvijek treba jesti svježe pripremljenog. 

Gljive zbog proteina koje sadrže, lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i postaju štetne. Preporučljivo je zagrijati ih na temperaturi ne većoj od 70 stepeni. 

Krompir takođe spada u skupinu otrovnih namirnica nakon podgrijavanja. Gubi nutritivna svojstva, a nedavna istraživanja su pokazala kako je najzdraviji krompir kuvan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, krompiru se povećava udio rezistentnog skroba koji ima probiotski učinak. 

Kada se podgrijava meso, ono postaje nešto što naše tijelo ne prepoznaje jer dolazi do promjena u sastavu proteina. To se događa kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama, pa se mijenja njihova struktura, postaje neprobavljivo, a time i toksično. 

Visoko su rizične i namirnice koje se proizvode na niskim temperaturima poput piletine i dimljene ribe (losos i bakalar), sirove ili blago prokuvane školjke, mliječni proizvodi, sirevi i jaja. 

Namirnice koje se mogu podgrijavati su cjelovite žitarice jer njihov sastav ostaje relativno nepromijenjen. To su riža, proso, ječam i zob. 

Variva i supe takođe možete podgrijavati, prethodno izvadite meso i povrće, pa ih ostavite u toploj vodi.

 

magazin.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.