Blagodeti brazilskog oraha za zdravlje

Brazilski orah, poznat i kao para orah ili castanha do Brasil, je ne samo ukusna poslastica, već i izvor mnogobrojnih blagodeti za zdravlje. Sa svojom karakterističnom izduženom formom i tvrdom smeđom ljuskom, brazilski orah se ističe po svojoj bogatoj i kremastoj unutrašnjosti. Ipak, ova predivna orašasta poslastica ima mnogo više da ponudi od samo izuzetnog ukusa.

Blagodeti brazilskog oraha za zdravlje

Kako nam brazilski orah pomaže…

Brazilski orah pruža različite blagodeti za naše zdravlje zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima i bioaktivnim jedinjenjima. Evo nekoliko načina kako ovaj plod može pozitivno uticati na naše zdravlje:

 • Hranljiva vrednost: Brazilski orah je izuzetno hranljiv. Bogat je zdravim mastima, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu podržati zdravlje srca. Takođe je izvor proteina, vlakana, vitamina B kompleksa, vitamina E, minerala kao što su magnezijum, fosfor, bakar i cink.

 • Antioksidativna moć: Sadrži antioksidante poput vitamina E i selena, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. Oksidativni stres je povezan sa raznim bolestima i starenjem, a antioksidanti mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja.

 • Zdravlje srca: Zahvaljujući zdravim mastima, uključujući omega-3 masne kiseline, brazilski orah može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola (LDL) i povećanju dobrog holesterola (HDL), čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

 • Moćan izvor selena: Brazilski orah je jedan od najbogatijih prirodnih izvora selena. Ovaj mineral je važan za funkciju imunološkog sistema, štitne žlijezde, reproduktivnog zdravlja i antioksidativne odbrane organizma. Pravilan unos selena može podržati imunološki sistem i smanjiti rizik od određenih bolesti.

 • Protivupalno dejstvo: Određene komponente brazilskog oraha, poput omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, imaju protivupalno dejstvo. Ovo može biti korisno u smanjenju upale u tijelu, koja je povezana sa raznim zdravstvenim stanjima poput srčanih oboljenja, dijabetesa, artritisa i drugih zapaljenskih stanja.

Nutritivne vrijednosti brazilskog oraha

Brazilski orah je izvor mnogobrojnih hranljivih materija koje podržavaju naše zdravlje. On je bogat esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vlaknima, vitaminima B kompleksa, vitaminom E, mineralima poput magnezijuma, fosfora, bakra i posebno selena.

Osim svoje nutritivne vrijednosti, brazilski orah je takođe poznat po svom antioksidativnom djelovanju koje može pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Visok sadržaj selena u ovom orahu pruža antioksidativnu moć koja doprinosi očuvanju zdravlja i smanjenju upale u organizmu.

Uz to, brazilski orah je takođe poznat po svojoj sposobnosti da podržava zdravlje srca, mozga i nervnog sistema, kao i po tome da jača imunološki sistem.

Za šta se sve može koristiti?

Brazilski orah ima širok spektar primjena i može biti koristan u različitim aspektima naše ishrane i životnog stila. Evo nekoliko načina na koje se brazilski orah može koristiti:

 

 • Ishrana: Često se konzumira kao zdrava užina ili dodatak u ishrani. Može se jesti samostalno, dodavati u smutije, muslije, salate, slatka peciva ili koristiti kao sastojak u granolama ili energetskim kuglicama.

 • Kulinarski recepti: Brazilski orah se može koristiti za obogaćivanje različitih kulinarskih jela. Može se isjeckati i dodati u slana ili slatka peciva, torte, kekse, kolače ili poslastice. Takođe može biti sastojak u sosovima, prelivima ili umacima za salate.

 • Biljni mliječni napici: Može se koristiti za pravljenje biljnih mliječnih napitaka. Nakon namakanja i blendiranja, brazilski orah se može koristiti kao osnova za mlijeko od orašastih plodova koje se može koristiti kao alternativa kravljem mlijeku.

 • Pravljenje putera od oraha: Brazilski orah se može koristiti za pravljenje ukusnog putera od oraha. Orašasti plodovi se melju u glatku pastu koja se može koristiti kao namaz na hlebu, palačinkama ili kao dodatak u smutijima.

 • Dodatak u salate: Može se isjeckati ili izdrobiti i dodati u svježe ili pečene salate kako bi im dao hrskavu teksturu i dodatnu hranljivu vrijednost.

Važno je napomenuti da brazilski orah ima visok sadržaj masti i kalorija, pa se preporučuje umjerena konzumacija. Kada ga koristite u kulinarskim receptima, važno je uzeti u obzir njegov intenzivan ukus i prilagoditi količinu prema vašim potrebama.

Nekoliko riječi za kraj…

Predstavili smo najvažnije blagodeti i otkrili kako ovaj plod može biti vrijedan dodatak našoj ishrani. Bilo da uživate u njemu kao međuobroku, koristite ga kao sastojak u receptima ili jednostavno uživate u njegovom bogatom ukusu, brazilski orah nam pruža mnogo više od samo zadovoljstva za naše čulo ukusa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.