Ljetnja

Piše : Snežana Dakić Tomanović

Ove godine ljeto prži žestoko. Upekla zvijezda, izaći se iz kuće ne može. Kažu, to je Lucifer. Eto, stigao đavo po svoje. Sjećam se nekih ljeta početkom osamdesetih, tada su se žene pred zgradom žalile na nepodnošljive vrućine. Ali, svako im  ljeto je bilo toplije i strašnije od onog prethodnog, kao što je nama  porast broja turista svake godine veći od prethodne. I tako, prijetile su starije žene Luciferom prije tridesetak godina, svake godine nanovo. Kukumakale su one nekad, neke druge kukumaču sad. Ljeto je, ipak, ljeto. Da svane ranije i smrkne (se) kasnije, za svakoga po nešto, za nekog svanuće za drugog smrknuće. Ali, ni to ne valja. Neće valjati ni što će septembar biti previše topao za taj dio godine, pa onda će, potpuno neočekivano i čudno, obilato zakišiti u oktobru... A ja se, uvijek kad kukumaču, sjetim one Vitove zlatne “Dobro je, pošte rade, nema rata.“

Ljetnja

Jutros sjedim u kafani sa drugom iz studentskih dana. Oboje konstatujemo kako je divno što smo rođeni na Mediteranu. Koliko sunčanih dana godišnje, kakve blage zime i čudesne jeseni. Kako je ljeti dug dan, pa se može stići sve. Ljepota od života. A opet, i naša generacija kukumače. Žali se uvijek na nešto, ako je otplatio kredit, ima bolove u zglobovima, ako je to izliječio, pokvario se šporet...kad potroši sve, psuje na vrijeme, na vrućinu u avgustu. Tačno mi bude teško zbog tuđe nezahvalnosti. Nisam nikad čula da se žale oni koji istinski  pate, niti da traže oni koji  zaista nemaju. Oni, u svojoj patnji i nemanju, ćute. I dobar im je kišni oktobar koliko i đavolski (pu,pu) topao avgust. Dobar je, a sanjaju o boljem. Ćute, i ne zavide. Ima, ima tih zlatnih ljudi. Bore se za svoje parče neba, pošteno, ćuteći. I uživaju u običnim danima, bar ponekad. I nasmiju se, često.
Nije pravilo da su svi koji nemaju - dobri, niti da su oni koji imaju -loši. Kao što nije pravilo da su bogati i uspješni srećni. Nije sreća imanje, iako tako izgleda mnogima koji nemaju. Sreća stanuje u čovjeku, a ne u bilo čemu drugom. U stvari, ona je samo doživljaj za one koji umiju da je prepoznaju. Danas se trudimo da zaboravimo gdje smo bili i što sve nismo imali i sanjamo Holivud. Srećni smo ako imamo novca i ako smo uspješni. A je li tako? Ima li uspjeh veze sa srećom? I je li nužno da onaj uspješan bude i srećan? I može li čovjek, koji kuka na vrućinu i druge banalnosti, biti zaista srećan?


Kada je moj sin završavao srednju školu i razmišljao o tome što će da upiše, imala sam, kao i mnoge ambiciozne majke, velike planove. Tražila sam sajtove fakulteta u inostranstvu, proučavala smjerove raznih fakulteta u Beogradu. Priželjkivala sam da gimnazijalac lučonoša krene u osvajanje svijeta i pravljenje blistave karijere. Osjetio je moj pametni sin kojim putevima se majka kreće i jedno veče obavio ozbiljan razgovor sa mnom. Rekao mi je da mu je žao što neće ispuniti moja očekivanja. Sluti da ja želim da on bude slavan i uspješan, da želim da se dičim sinom ministrom, visokom funkcijom, društveno prihvatljivim uspjehom. Rekao mi je da bih ja bila srećna ako bi on bio uspješan, ali on za sebe ima drugačiji plan. On će biti uspješan, ako bude srećan. A sreća, bar za njega, nije u funkciji i opštedruštvenom  prihvatanju. Tada me pobijedio, tada sam se osvijestila. Prestala sam da prečešljvam sajtove fakulteta.  Već sam bila uspješna majka, moj sin je shvatio suštinu života. Postala sam sigurna da će mu život biti lijep, što god bude radio i koliko dod bude zarađivao. Zna što je važno, zna da osvoji trenutak. 
I sad, kakve veze sreća sa vrućinom sa početka priče? Pa, zbog onog kukumakanja. Kad počnete da se žalite na vrućinu, sjetite se da ste živi, zato vam i smeta. Možda vam već sjutra neće biti vruće. Ili nećete moći da osjetite. I to što imate kome da se žalite je dobro. Imate nekog za priču. Umjesto kukanja, pozovite tog nekog na cijeđeni limun s malo vode sa česme, još uvijek je  za piće. Bože, koliko zadovoljstva u jednom dosadnom, vrelom danu! Zahvalnost je najlakši put do sreće, a onaj ko je srećan, taj je i uspješan, zar ne? Živjeli!

Snežana Dakić Tomanović
Snežana Dakić Tomanović

Ostale tekstove možete pročitati ovdje http://www.zenasamja.me/ specijali/snezana-dakic-tomanovic

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.