Kako prekinuti štucanje?

Štucanje je grčevita kontrakcija dijafragme i ima tendenciju da se ponavlja nekoliko puta u minuti. Ono što se dešava je da veliki  nalet vazduha u pluća zatvara epiglotis ( Jezičak  na ulazu u dušik). Kad se epiglotis zatvori, nastaje  „hik“ zvuk.  Ova pojava je u medicini poznata pod nazivom „singultus“,  što dolazi od llatinskog termina „singult“, što znači „čin hvatanja daha jecajući“ (ovo je bukvalno prevedeno). Štucanje nestane kada zaboravite na njega i ne  obraćate pažnju (ako to možete), ali nekim domaćim terapijama možete skratiti njegovo trajanje. Prema nekim stručnjacima,štucanje se kod pojedinaca razvija kroz alkohol, pušenje, velike i začinjene obroke i gazirana pića.

Kako prekinuti štucanje?

 Hrana

Možete probati sa gutanjem meda i šećera, da biste se riješili štucanja. Kad progutate kašiku meda, to će opteretiti usta, a umiriti iritirani nerv koji izaziva štucanje. Drugi popularni način liječenja hranom je gutanje pune kašike šećera. Sipajte ga ka zadnjoj strani jezika i šećer će prekinuti štucanje, jer njegov granulitet iritira jednjak uzrokujući da se živci “resetuju” i oslobode vas ove napasti.

Pića

Štucanja se možete lako riješiti ako popijete čašu vode, ali je morate piti kašikom. Pretpostavlja se da je razlog prestanka štucanja ovom metodomm taj što vam kašika ustvari odvlači misli, dok samo gutanje pomaže da štucanje  brže prestane. Ako ovo ne pomogne, onda drugi put probajte da grgoljite prije nego što progutate.  Mnogi misle da kiseli  sadržaj soka ananasa može izliječiti štucanje, dok drugi misle da limunov sok iritirajući nerve može da vas oslobodi štucanja.

Lijekovi

Ponekad uzimanje antacida (supstanca koja služi za neutralizaciju želudačne kiseline) sa magnezijumom može biti efektna u oslobadjanju od štucanja. Anticid će neutralisati kiselinu nastalu  u želucu i ukloniti uzroke štucanja. Većina ljudi je imala uspjeha sa jednom ili dvije tablete.

Disanje u papirnu kesu

Ako hrana, piće ili tablete ne djeluju, probajte tako što ćete duboko udahnuti i izdahnuti u papirnu kesu. Teorija koja stoji iza ove metode je da se karbon dioksid gomila u vašem organizmu i onda tijelo preokupirano oslobadjanjem od karbon dioksida “zaboravi” na štucanje.

Metoda plašenja

Jedno od najstarijih liječenja je da se uplašite tokom štucanja. Ako vas neko iznenadi ili vas uhvati spuštenog garda, to će “zaprepastiti” vaš vagus živac i prekinuti štucanje. Najbolji način za uplašiti nekoga je da skočite ispred njega iza ćoška  ili muj ispričate neku zastrašujuću priču.  

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

 Boranija s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.