Lubenica - moćan antioksidant

Lubenica - moćan antioksidant

Lubenicu obično smatramo voćem, iako je u stvari povrće iz porodice krastavaca. Lubenica ili bostan (Citrullus lanatus) porijeklom je iz Afrike, a prvo pravo uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu.

Ljudi obično ne znaju da je pored vode lubenica bogata vitaminom C i beta - karotenom i da je izuzetno djelotvorna u prevenciji bolesti srca i hroničnih uplnih stanja.

Ovo povrće odličan je izvor vitamona B, odgovornih za metaboličke procese i proizvodnju tjelesne energije, a posjeduje i prilično visok nivo vitamina B6.

Za ishranu se koristi plod lubenice. Veoma je ljekovit i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća... U mnogim zemljama se lubenica koristi za spravljanje slanih, slatkih jela i salata, dok je kod nas poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se za ishranu koriste i sjemenke (za neke vrste hljeba).

Lubenica je korisna namirnica, prirodni lijek za detoksikaciju i antioksidans (za prevenciju mnogih bolesti), akne, anemija, astma, hemoroidi, pad imuniteta, stres, celulit, kamen i pijesak u bubrezima, pojave bora na koži...

Izvor: cooliranje.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.