Tretmani za koje je naučno dokazano da mogu olakšati simptome PMS-a

Tretmani za koje je naučno dokazano da mogu olakšati simptome PMS-a

Oko 85% žena doživi bar jedan čudan simptom PMS-a u toku svakog mjeseca. Stručnjaci ne razumiju u potpunosti zbog čega se PMS dešava (ili zašto su pojedine žene toliko srećne da nemaju problema sa nadimanjem, promjenama raspoloženja i žudnjom za određenom hranom), ali izgleda da je on povezan sa normalnim hormonalnim promjenama koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa kao i hemijskim promjenama u mozgu.

Srećom, kako naučnici nastavaljaju da traže uzrok naših mjesečnih jada, mnogo vremena su proveli i u otkrivanju onoga što nam može pomoći. Sledeća tri tretmana podržava nauka.

 

  • Kalcijum. Snabdijevanje organizma sa najmanje 1 200 mg kalcijuma tokom svakog dana, iz hrane i suplemenata, može pomoći u suzbijanju ozbiljnosti promjena raspoloženja, zadržavanja tečnosti u organizmu, grčeva i žudnje za određenom hranom. Istraživanje je pokazalo da od šezdeset i dvije biljke, vitamina i minerala koji su se preporučivali za ublažavanje simptoma PMS-a, kalcijum je bio jedini mineral koji je zaista djelovao.
  • Vježbanje. Istraživanja pokazuju da vježbanje na traci za trčanje tri puta sedmično u roku od tri mjeseca značajno smanjuje simptome PMS-a, kao što su zamor i slaba koncentracija. Aerobne vježbe pojačavaju i oslobađanje endorfina koji može poboljšati loše raspoloženje.
  • Lijekovi. Određene kontracepcijske pilule, antidepresivi i ljekovi protiv anksioznosti mogu pomoći u regulisanju raspoloženja, ukoliko su simptomi zaista ozbiljni. Takođe, diuretici mogu biti od pomoći kod nadimanja, a ljekovi protiv bola kod grčeva i glavobolja koje nastaju kao uzrok PMS-a. Ovdje je veoma važno napomenuti da se prije korištenja ljekova obavezno posavjetujete sa doktorom ili farmaceutom.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.