S njim treba znati, inače ga izbacite iz kupatila!

Korištenje sunđera za kupanje (uz mirišljavu kupku i aromatične voštane svijeće) mogu kućni spa tretman pretvoriti u pravu uživanciju, rame uz rame s onom koju biste osjetili u pravom wellness centru. Ti sunđeri  rade odličan piling kože, pogotovo u ovo doba godine kada nam je koža posebno suva i pahuljasta.

S njim treba znati, inače ga izbacite iz kupatila!

“Sunđeri su odlični za uklanjanje mrtvih ćrlija kože, a kožu ostavljaju glatkom i njegovanom. Korištenje sunđera na tijelu dva ili tri puta nedjeljno poboljšaće cirkulaciju”, objašnjava dermatolog, dr. Paul Jarrod Frank.

Međutim, neprestano korištenje jednog te istog sunđera potencijalno može da vam učini više štete nego koristi. Zbog svojih abrazivnih svojstava i toga što su pravo leglo za buđ i bakterije, ne samo da ne bi trebalo da koristimo sunđere previše agresivno i previše često, već moramo posebno paziti da ih ne dijelimo ni sa kim.

Bakterije privlači vlaga i one se vole da se razmnožavaju na sunđerima, a mogu uzrokovati i razne infekcije otporne na uticaj ljekova. Infekcije se najčešće događaju preko pukotina na koži, a pogotovo su opasne posjekotine koje nastaju prilikom brijanja.

Sudeći prema laboratorijskim istraživanjima, na sunđeru se u prosjeku nalaze dva različita organizma: acinetobacter koji uzrokuje infekcije na ranama, čireve i konjuktivitis, od kojih je najpoznatija kandida koja može uzrokovati osip oko usta, kao i razne druge iritacije i infekcije.

Zato se preporučuje da sunđere držite podalje od tjelesnih otvora, uključujući usta, oči i genitalije. Evo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pametno i odgovorno izbjegnete opasnosti koje donose sunđeri za kupanje:

Koristite sunđere napravljene od prirodnih materijala i izbjegavajte one sintetičke. Nakon kupanja dobro ih iscijedite i pustite da se osuše. Sunđer nikako nemojte da vješate kod tuša, već ga stavite na suvo mjesto s minimalnom dozom vlage. Redovno ga potapajte u izbjeljivač kako biste pobili sve bakterije. Sunđer zamijenite novim svake tri do četiri nedjelje.

Magazin.net.hr

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.