Lavanda - eterično ulje

Da li ste nekada razmišljali o tome zašto parfemi i kupke tako lijepu mirišu? To je zbog eteričnih ulja, a eterično ulje lavande je jedno od onih koje se stavlja u mnoge kozmetičke proizvode.

Lavanda - eterično ulje

Lavanda je poznata još pod imenom : lavandula, levanda, despik, mirisni despik.

Cvjeta u julu i avgustu a cvjetovi su ljubičasto – plave boje. Vrhovi biljke i cvjetovi su ljekoviti dio biljke.

Kako se dobija eteričo ulje lavande?

Dobija se iz lavande ( Lavandula angustifolia ) pomoću destilacije, ekstrakcije ili nekom drugom metodom izolacije. Ulje se ne dobija samo iz cvjetova već i iz drugih djelova biljke kao što su : listovi, drveni djelovi biljke, osušeni pupoljci, stabljike, sjemenke i dr.

Neke od osnovnih karakteristika eteričnog ulja lavande, a to važi i za sva druga eterična ulja  su mirisi, koji su vrlo intenzivni i specifični, rastvorljivost u alkoholu, nemasnost.

Što se tiče dejstva eteričnog ulja lavande, ono može biti trenutno ili u nekom kraćem periodu a to je od 20 do 70 minuta nakon nanošenja ulja na kožu.  Imajte na umu da je ulje vrlo prodorno i vrlo djelotvorno, jer je ono i esencija biljke od koje se dobijaju.

Jedna od najjednostavnijih metoda za dobijanje esencije je destilacija djelova biljaka pod dejstvom vodene pare.

Kad miješate eterična ulja obavezno povedite računa o doziranju. Uvek je bolje da stavljate male doze jer nekad veće mogu da bude vrlo opasne. Na primjer, veće doze žalfije i ruzmarina mogu dovesti do pojave epilepsije kod osjetljivih osoba, majoran može dovesti do narkotičkog efekta, dok nana može da izazove vrtoglavicu.

Na svjetlosti može da se pokvari pa je potrebno da eterično ulje lavande čuvate u tamnim bočicama na tamnim mjestima. Esencije vrlo brzo mogu da ispare pa ih dobro zatvorite nakon upotrebe.

Lavandino ulje i njegova dobrobit

Ovo ulje je jedno od najkorišćenijih ulja na svijetu. Postoje zapisi koji govore o tome da je lavandino eterično ulje korišćeno za medicinske i religiozne svrhe prije više od 2500 godina.

 • Lavandino ulje se koristi za pravljenje parfema i ima vrlo bitnu ulogu u aromaterapiji. Pored toga vrlo važnu ulogu ima u izradi gelova, losiona, krema, sapuna.
 • Lavanda je mediteranska biljka koja se od davnina koristi kao lijek za nesanicu, depresiju, napetost.
 • Eterično ulje ove biljke pomaže u smanjenju bola, kako reumatskih bolova i bolova u mišićima, tako i kod bolova koji su nastali iščašenjem. U te svrhe najkorisnija je masaža uljem jer smanjuje bol u zglobovima.
 • Uspostavlja hormonsku ravnotežu i ublažava upalu bešike.  Zatim, snižava pritisak, dezinfikuje kožu, podstiče cirkulaciju.
 • Koristi se kao obloga a možete da se inhalirate sa lavandom. Jako se dobro pokazala u liječenju raznih respiratornih problema, pa tako možete da je koristite za grip, astmu, bronhitis, kašalj, laringitis, prehladu.
 • Odličan je antiseptik pa vam može pomoći u problemima sa kožom. Na primjer, možete je koristiti za brže zacijeljivanje rana, kod raznih posjekotina i opekotina, kao i kod opekotina od sunca.

Recept za lavandino ulje

Možete ga napraviti na mnogo načina, ali ova dva su najjednostavnija. Prvi način je da ulje napravite sa suncokretovim uljem a drugi sa maslinovim uljem.

 • Ako ga pravite sa suncokretovim uljem, od sastojaka su vam potrebni sušeni cvjetovi lavande i litar suncokretovog ulja. U teglu stavite osušene cvjetove lavande i prelijte sa suncokretovim uljem. Teglu zatvorite i ostavite da odstoji nedelju dana. Nakon tih nedelju dana, ulje procijedite kroz gazu ili platnenu krpu, odstranite cvjetove, stavite nove i ponovo prelijte tim istim uljem. Ostavite još nedelju dana da odstoji. Ponovo procijedite i imate ulje spremno za korišćenje.
 • Ako se odlučite da ulje napravite od maslinovog ulja postupak će se malo razlikovati. U staklenu teglu, do pola tegle, stavite sušene cvejtove lavande i prelijte maslinovim uljem. Ostavite da ostoji na sunčanom mjestu od 15 do 30 dana. Smješu obavezno promiješajte svaki dan. Procijedite je na gazu, nalijte u tamnu flašu i ostavite na tamno mjesto.

 

minutzamene.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.