Lavanda, ruža i sandalovina- ljetni mirisi na vašem tijelu

Omogućite vašem tijelu fenomenalan zavodnički izgled. Sjajna i čista koža može biti rezultat redovnih tretmana mirisnim puderima. Njih svakako možete kupiti u raznim prodavnicama, ali da biste izbjegli nepotrebne hemikalije i razne štetne aditive, napravite sami puder od prirodnih sastojaka. Pored toga, ovi prirodni preparati odlični su i za ljude koji su ekološki osvješteni jer ovakvi priodni sastojci ne samo da obogaćuju vaš duh i tijelo, već i ne štete prirodi.

Lavanda, ruža i sandalovina-  ljetni mirisi na vašem tijelu

Puderi za tijelo mogu da se prave od različitih sastojaka, a baza im je uglavnom neki kozmetički prah. To može da bude gotova, kupovna osnova iz apoteka, ali i različite vrste brašna. U ovu bazu dodajete mirisne kombinacije sušenih cvjetova i eteričnih ulja i time dobijate prirodni antiperspirant. Izuzetno korisna jeftina prirodna kozmetika je posebno pogodna za ljetne vrućine.

Evo jedne elegantne kombinacije mirisa koja bi mnogim ženama mogla biti omiljena.

Ružin puder za tijelo

1 šoljica rižinog brašna

½ šoljice bijele kozmetičke gline ili soda bikarbona, ili kukuruzni skrob

1/2šoljice latica ruže

25 kapi eteričnog ulja lavande

15kapi eteričnog ulja sandalovine

10 kapi eteričnog ulja ruže

Po želji dodajte i svjetlucave čestice nekog pudera ili obične sitne šljokice

Napravite prah od ružinih latica u mlinu za kafu (pazite samo da se mirisi kafe i ruže ne pomiješaju). Prosijte brašno, glinu i prah ruže u zdjelu. Dodajte ulje lavande, sandalovine i ruže, zatim temeljno umješajte vlažne i suhe sastojke prstima. Staviti kupku u obojanu staklenku i pokrijte je pamučnom krpicom ili gazom. Tek napravljen prah ne držite na sunčevoj svjetlosti i u providnoj posudi da bi dozvolili mirisima da se dobro sjedine i izbjegli da ispare pod uticajem svjetlosti. Nakon par sati poklopite teglicu, ostavite je da miruje na tamnom mjestu i nakon toga je možete koristiti. Na ovaj način ćete uspjeti duže sačuvati mirise, ako ne budete nekoliko dana otvarali bočicu. Naravno, možete odmah probati vaš puder. Sigurna sam da nećete moći odoljeti. Svaku kombinaciju mirisa, dok pravim, jednostavno moram odmah nanijeti na tijelo, jer me privuku divni mirisi. Međutim, tek nakon sedmicu dana suvi sastojci se dobro ujedine sa mirisnim uljima, tako da je tad puder spreman za korištenje. Nanesite puder na tijelo pomoću velike četke ili pamučnog tufera. Koristite mirisni prah nakon kupanja ili darujte dragim osobama.

Divan mirisni prah vaše tijelo će sa radošću upiti. Kada obložite tijelo ovim kraljevskim tretmanom, osjećaćete se veoma zadovoljno. Svi navedeni sastojci daju koži svilenkasti sjaj, a pored toga, suhi prah apsorbuje višak tečnosti koji lučite znojenjem. Interesantno je da ako umjesto rižinog brašna u prah umješate morsku sol, dobijate drugačiji preparat. Morska sol je odlična za kupke, tako da ovim sastojkom puder za tijelo pretvarate u mirisnu sol za kupanje.  Uživajte u mirisima lavande, ruže i sandalovine i već sada udahnite mirise ljeta.

Autor: Željka Rakić

Željka Rakić uživa u pisanju tekstova vezanih za različite teme, kao i čitanju dobre literature. Pobornik je zdravog načina života koji uključuje pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Tu oblast posebno istražuje sa velikim intresovanjem.Voli kreativne ideje, posebno one koje podstiču samostalnu izradu određenih proizvoda.  Mnogo voli djecu i rad sa njima, trenutno je i stalno zaposlena u toj oblasti. Završila je dva fakulteta te ima zvanje profesora književnosti i profesora razredne nastave.  Pored toga urednica je internet stranice http://kakonapraviti.net/

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.