Trikovi domaćica za superbrzo i uspješno peglanje

Vrijeme ćete skratiti ako odmah sortirate odjeću prema materijalima, tj. odvojite sintetiku od pamuka, a dodatno će biti od pomoći i ako ispod tkanine na dasku postavite alu-foliju.

Trikovi domaćica za superbrzo i uspješno peglanje

Prije svega sortirajte odjeću od svile i sintetike koje podnose srednju temperaturu do pamuka i posteljine koje treba da se peglaju na visokoj temperaturi i - već ste napravili dio posla.

Bez obzira na to hoćete li početi od komada koji se peglaju na najvišoj ili najnižoj temperaturi, ovako ćete skratiti vrijeme peglanja jer nećete morati da čekate da se pegla iznova zagrije ili ohladi. Vrijeme peglanja ćete prepoloviti ako ispod zaštitne tkanine na dasci stavite aluminijsku foliju. Ona sjajno prenosi toplinu i omogućuje da toplina prodre duboko u vlakna. Nemojte glačati kružnim pokretima nego povlačite glačalo po dužini odjeće. Tako prirodno pratite šavove, a pritom ih para, ispuštena na kraju svakoga duljeg poteza, fino zagladi.

Osjetljive tkanine, pogotovo tamna odijela, obvezno peglajte ispod pamučne krpe i isključivo s unutrašnje strane kako boja na pravoj strani ne bi izblijedila, a odijelo izgledalo kao da je izlizano.

Nabore peglajte od dna (npr. rukave od manžetne prema gore) i pritiskajte s unutrašnje strane nabora prema spoljašnjoj jer će tako para obaviti pola posla.

I zaštitnu tkaninu na dasci treba izravnati prije svakog peglanja

Održavajte peglu prema uputstvima proizvođača i peglajte odjeću prema napomenama na etiketi. Jedino ćete tako izbjeći oštećenja tkanine ili lijepljenje odjeće za površinu pegle. Prije peglanja izravnajte i zaštitnu tkaninu na dasci kako biste izbjegli nabore na odjeći.

Umjesto vode iz česme - destilovana ili kišnica

Materijale koji imaju vez, ukrasne šljokice, dugmad i slično uvijek peglajte preko peškira, tako da stranu na kojoj su šljokice okrenete prema dasci. Koristite kišnicu ili destilovanu vodu u parnoj pegli, čak i u slučaju da je dopuštena voda iz česme, jer će odjeća biti mekša.

Duže hlađenje čuva formu

Sve što ispeglate odmah objesite na vješalicu ili stavite preko stolice da se ohladi i osuši prije slaganja u ormar. Neka stoji barem dva sata jer će se manje gužvati kada ih složite. Na košuljama zakopčajte gornje i srednje dumiće, a pantalone složite ili prebacite preko vješalice da zadrže formu.

Dvije stolice kraj daske za lakše peglanje posteljine

Kad peglate stolnjake i posteljinu, pomozite sebi tako što ćete ih prebaciti preko dvije stolice koje ćete postaviti sa svake strane daske jer se tako vući po podu. Druga mogućnost je da ih peglate na kuhinjskom stolu koji ste prekrili peškirom, pod uslovom da sto podnosi temperaturu i paru.

Spajalice drže nabore na mjestu

Ako je riječ o većem komadu odjeće (na primjer pantalonama, haljini i slično), nabore možete spojiti spajalicom da vam ne “bježe” ispod pegle. Samo budite oprezni - nemojte da peglate preko spajalice da ne ostane trag i da se pegla ne bi oštetila.

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.