Vinska vitrina u kući? Zašto da ne, pogledajte kako najbolje da je uklopite u enterijer

Za mnoge ljude nema ništa bolje nego da na kraju dana popiju čašu vina i opuste se pred spavanje. Ovaj ritual, osim što pomaže našem mentalnom zdravlju i lakšem ulasku u san, se preporučuje i zbog svih zdravstvenih benefita jer znamo da je vino izuzetno zdravo, ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Za sve ljude koji uživaju u ritualu ispijanja vina, odličan dodatak kuhinji ili čak dnevnoj sobi su vinske vitrine.

Vinska vitrina u kući? Zašto da ne, pogledajte kako najbolje da je uklopite u enterijer

Kako vinske vitrine u kući?

Iako se mislilo da su vinske vitrine rezervisane isključivo za profesionalnu upotrebu, odnosno za restorane i vinoteke, danas postoje i one koje su napravljene za kućnu upotrebu. One su manje, dakle ne zauzimaju previše prostora i mogu se veoma lako uklopiti u enterijer kuhinje ili dnevne sobe.

Profesionalne vinske vitrine su mnogo veće i, osim za hlađenje vina, mogu da služe i za čuvanje drugih proizvoda. Pošto su uglavnom smještene u prostorije restorana u kojima ne borave gosti, kod njih nije stavljen akcenat na dizajn, već na funkcionalnost. Za razliku od njih, vitrine za vino koje su namijenjene za kućnu upotrebu su daleko ljepše. Zbog toga se baš one mogu vidjeti u mnogim restoranima u dijelu gdje borave gosti, one tu služe kao dio dekora, dok su glavne, veće vitrine smještene u stražnje prostorije.

Vrste koje postoje

Vinske vitrine za kućnu upotrebu se dijele na ugradne i samostojeće. Ugradne se uglavnom stavljaju u kuhinje, ispod radnih površina, u šank ili u kuhinjsko ostrvo. Ugradne vitrine najčešće kupuju oni koji kupuju ili prave po mjeri novu kuhinju pa mogu da ostave prostor za vitrinu.

Samostojeće vitrine su praktične za sve one koji nemaju prostor predviđen za ugradnju. Osim toga, one se mogu postaviti i u drugim prostorijama, dnevnoj sobi, biblioteci ili u bilo kom kutku u kući koji je namijenjen za opuštanje i druženje sa prijateljima i porodicom. Uz vitrinu za vino se može postaviti i vitrina za čaše i ostala pića. Manje samostojeće vitrine se mogu postaviti i na kuhinjski element.

I jedne i druge se prave od kvalitetnih materijala, metala, a jedina razlika u dizajnu, dakle i za samostojeće i ugradne vinske vitrine, je u materijalu od kog su izrađene police. Police za vino su najčešće metalne ili drvene i one bi trebalo da se usklade sa ostatkom namještaja ili kuhinjskim elementima. Podrazumijeva se da će se vitrine sa drvenim policama bolje uklopiti u kuhinje i dnevne sobe sa elementima od drveta.

Prilikom instaliranja i jednih i drugih vitrina neophodno je poštovati tehničke specifikacije i montirati ih prema uputstvu kako bi nesmetano radile.

Vrste vitrina prema načinu hlađenja

Vinske vitrine se osim po tome da li su ugradne ili samostojeće, dijele i prema načinu hlađenja. Postoje dvozonske, višezonske i vitrine bez zona za hlađenje. Danas se najviše prodaju dvozonske vitrine u kojima je unutrašnjost podijeljena na dva dijela za koje se može posebno podešavati temperatura i vlažnost. U vitrinama bez zona za hlađenje je na vrhu najviša temperatura, pa se tu čuva crveno vino, u sredini bijelo, a na dnu, gdje je nahladnije se drži šampanjac.

Vinske vitrine od dodatne opreme mogu imati ekran, led rasvjetu, upravljanje preko telefona, touchlight, police na izvlačenje, ugljeni filter, UV filter, kao i bravu za djecu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.