Dječije sobe

Dječije sobe

Već i samo prisustvo djece znači da Vaš dom i nije više samo vaš, već postaje i njihov. Djeca bi već od najmlađe dobi trebala učiti da poštuju i čuvaju tuđu imovinu, a to će najlakše naučiti ukoliko imaju svoj prostor koji će cijeniti i paziti. Dječija soba se teško uređuje po vlastitim zamislima i idejama, jer kako dijete raste tako se i njegove potrebe mijenjaju.

Brzo će doći vrijeme kad će se igračke zamijeniti, hi fi tehnikom, televizorom, knjigom, kompjuterom. Kako dijete raste tako i njegove potrebe postaju sve veće, potrebno je više prostora, veći krevet i veći orman. Dobro bi bilo da prilikom uređenja dječije sobe uzmete sve te činjenice u obzir i ozbiljno razmislite o svojim planovima što se tiče porodice i njenog brojnog stanja. To je dobar početak usprkos činjenici da se neki planovi ponekad moraju i mogu izmijeniti. Kada se govori o dječijim sobama, važno je znati da su dječije sobe namjenjene raznim uzrastima, a veliku ulogu prilikom uređenja sobe svakako ima i pol djeteta.

Dječija soba ima višenamjensku ulogu, te se osim za spavanje koristi i za učenje, igru i zabavu s prijateljima. Ova je prostorija mjesto u kojem se izražavaju dječija sreća, njihove ljubavi, kreativnost, znatiželja, tuga, ljutnja. Djeci je osim osjećaja sigurnosti i zaštite potrebna i privatnost. Potrebe u periodu odrastanja se često mijenjaju, stoga se preporučuje svakih nekoliko godina preurediti sobu, barem u detaljima. Namjestite prostoriju jednostavno i udobno, primjereno dobi djeteta. Odaberite prirodne, lake materijale svijetlih boja. U dječijim sobama se nikako ne preporučuje težak, masivan namještaj tamne boje. U sobama mlađe djece ostavite dovoljno prostora za igru.

Djeca vole boraviti u bajkovito uređenoj sobi; podarite im to zadovoljstvo uz neveliki trošak. Ako za tapete nemate novca, samostalno oslikajte zid i uljepšajte dječiji prostor, jer za oslikavanj zidova trebaćete izdvojiti samo za akrilne boje i kistove. Malo više truda trebaće vam oko izbora motiva ili izrade šablona kojim ćete crtež nanijeti na zid. Ako imate malo slikarskog talenta, crtež na zidu uveseljavaće vašeg maliašna a vi ćete uštedjeti na kućnom budžetu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.