Uticaj boja na raspoloženje djece

Uticaj boja na raspoloženje djece

Odluka u koju boju ćete da obojite dječju sobu može da bude veoma teška.

Roditelji se po pitanju dekoracije vrlo često konsultuju sa stručnjacima, a odgovor koji dobiju je uglavnom da sobu boje u skladu sa posteljinom i detaljima u sobi. Naravno da je ovo najjednostavniji način, medjutim tako previdimo jedan vrlo važan faktor, a to je psihologija boja.

Različite boje na nas utiču na različite načine.
Ipak, postoje osnovni principi koji važe za svakoga.

Žuta
Poznato je kako meka umirujuća boja, žuta, ima sposobnost stvori topao, sunčan osjećaj koji osvjetljava i ispunjava toplinom mračnu sobu. Žuta je isto tako poznata po svojoj sposobnosti da stimuliše aktivnost mišića. Odličan je izbor za sobu novorodjenčeta.

Bijela
Uglavnom simbolizujući čistoću i nevinost, bijela istovremeno simbolizuje i mir i radost. Prostor će izgledai prostranije i svjetlije, zato što ova boja reflektuje 80% svjetlosti. Možda ovo i nije najuzbudljivije rješenje za dječiju sobu, medjutim može i s njom da se napravi lijep prostor ako se naglasi i kompletira sa šarenom dječijom posteljinom i odgovarajućim detaljima. 

Plava
Spokoj, mudrost i vjera su osjećanja koja možete imati u prostoriji obojenoj u plavo. Ovo je odličan izbor, kako za sobu za novorodjenče, tako i za stariju djecu, zato što smirujuće djeluje i tako priprema tijelo na spavanje.

Zelena
Osvježavajuća boja koja je poznata po sposobnosti jačanja samopouzdanja i podsticanja nade. Zelena je boja koja podiže duh i odličan je izbor za tinejdžerske sobe, jer se u toj fazi života tnejdžeri često osjećaju kao da su pod velikim pritiskom, zapadaju u melanholiju i depresivna raspoloženja i potrebno im je nešto što će im zaista podići samopouzdanje.

Crvena
Svijetlo crveni tonovi podstiču želju, uzudjenje i strast. Crvena može da se koristi kao boja za “naglašavanje”, koja će osvježiti prostor, ali se ne preporučuje kao osnovna boja prostorije, pogotovo u sobi djeteta koje već ima viška energije i problem da se smiri.

Ljubičasta
Tamnije nijanse ljubičaste obično predstavljaju vjernost, moć i luksuz. Ipak, ovi duboki tonovi isto tako mogu da probude osjećanja tuge i frustracije. Svjetlije nijanse ljubičaste stvaraju nostalgičan i smireniji osjećaj i često se koriste u sobama za djevojčice. 

Zemljani tonovi
Siva, braon i kremaste nijanse su odličan izbor za hiperaktivnu djecu. Ove boje predstavljaju toplinu, udobnost i opuštenost.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.