Pomfrit ipak nije toliko nezdrav?

Sjajne vijesti stižu iz Napulja za sve ljubitelje pomfrita – ako se pravilno pripreme, popularni prženi krompirići nisu uopšte loši za zdravlje!

Pomfrit ipak nije toliko nezdrav?

Stručnjaci na Univerzitetu u Napulju su zajedno s kolegama iz škole za profesionalne kuvare Dolce & Salato sproveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi, prenosi talijanska “La Stampa”.

Istraživanje je sprovedeno u dvije faze. Tokom prve faze pratili su apsorpciju ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja gdje je otkriveno da su tikvice i patlidžani upili 30 posto ulja, a krompiri i tijesto (za pripremu tzv. napuljske pizze) upijali su samo pet posto.

"Osnovno pravilo koje treba znati jeste to da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i redukuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno efikasan u tome. No mora se paziti ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava", rekao je profesor Vincenzo Fogliano koji je vodio studiju.

U drugoj su fazi proveli eksperiment u kuhinji čime su dokazali svoju teoriju. Kako bi izbjegli apsorpciju ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smjeli prethodno da budu prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Kad su se pridržavali tog pravila, krompirići i pizze su upijali vrlo male količine ulja.

"Moram da kažem da su dokazi potkrijepili teoriju. Molekularna gastronomija je fascinantan svijet koji nam pruža niz informacija ne samo o primarnim stvarima, nego i produbljuje naše znanje o metodama kuvanja i hemijskim reakcijama – u posudi za kuvanje, na tanjiru i u našem tijelu", dodao je italijanski kuvar Giuseppe Daddio koji je učestvovao u istraživanju.

Ovo istraživanje znatno se razlikuje od svega što smo do sada čuli i isvojili o zdravoj ishrani, zato je možda razumno prihvatiti ovo istraživanje kao još jedno od mnogih. Ipak, sve što je u umjerenoj količini ne mora biti štetno, pa tako i prženi krompirići.

Izvor: Tportal.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.