Šta treba da znaju roditelji školaraca

Uveče pred spavanje izdvojte malo vremena za svog đaka. Provjera im neće škoditi.

Šta treba da znaju roditelji školaraca

Kako samo slatko izgledaju dječica kad s rancem na leđima (koji je od njih veći i teži), krenu u školu, sve veseli i razigrani čekajući drugara iz ulaza koji je u istoj smjeni, da idu zajedno. Roditelji ih ispraćaju u brzini, jureći da se i sami spreme za posao na koji već kasne. Šef je prevrtao očima prošlih nekoliko puta kad ste kasnili i treće kašnjenje ovog mjeseca neće proći bez razgovora.

U toj brzini i jurnjavi da se sve stigne, roditelji previše očekuju od svoje djece i na njih se oslanjaju više nego što bi trebalo. Dragi roditelji, nije dovoljno da pitate svoje dijete da li je uradilo domaći zadatak i spakovalo knjige, naročito ako se radi o đaku prvog ili drugog razreda. Evo stvari koje morate uraditi prije nego što pošaljete dijete u školu – najbolje svake večeri, da ujutru ne bi nastala frka:

Provjerite sveske

Provjerite sve sveske i radne listove, kako biste znali šta se sve danas radilo u školi – ovako ćete pokazati djetetu da je za vas ono što se dešava u školi važno. A ako je važno za vas – biće i za njega.

Ponovite gradivo

2. Prođite kratko, zajedno gradivo iz tog dana (neće vam za ovo trebati više od 20 minuta, a nema korisnije i bolje provedenog vremena s djetetom), da biste vidjeli da li je dijete pažljivo na časovima i da li usvaja ono što učiteljica predaje.

Pomoć oko domaćeg

Pitajte dijete šta je domaći zadatak i pustite ga da smo uradi. Budite u blizini za slučaj da mu zatrebate. Ovo je uvijek nezgodan dio roditeljstva jer, nikad niste sigurni da li vas dijete zove u pomoć jer zaista ne zna da uradi zadatak ili mu je jednostavno lakše da mu mama malo pomogne. Morate dobro upoznati svoje dijete da biste prepoznali situacije kada pokušava da “iskrivinari”. Ovdje pravila nema, što ne znači da treba samo da se povučete i ostavite dijete da samo radi, izuzev u slučaju da to želi i da mu ide od ruke. Vi ste onda srećan roditelj.

Provjera domaćeg

Nikad ne puštajte dijete u školu, a da prethodno niste provjerili sve domaće zadatke – tačnost i urednost.

Pakovanje knjiga

Uvijek provjerite raspored časova i zajedno spakujte knjige i sveske za sutra. Dijete će, uz vašu pomoć, brzo naučiti i samo to da radi.

Nabavka pribora

Dijete možda neće umjeti ili se neće sjetiti da vam kaže da je sveska pri kraju. Morate o tome voditi računa.

Provjera pribora

Provjerite da li je sav pribor spakovan, olovke i bojice naoštrene.

Slušajte dijete

Najvažnije – kad vaše dijete želi da vam kaže nešto, vezano za školu, drugare, učiteljicu – slušajte. Ne kažemo da dijete treba da ima slobodu da vas prekida u razgovoru sa odraslima i da treba da istrčavate ispod tuša jer se sjetilo da vam nešto kaže, ali, ako nigdje ne gori, uvijek saslušajte svoje dijete. Možda je to što ima da kaže veoma važno, a ako propustite priliku da ga čujete, nova se možda neće ukazati, a dijete će imati utisak da njegovi doživljaji i osjećanja nisu važni.

Čitanje

Ovo nema direktne veze sa svakodnevnim odlaskom u školu, ali, čitajte svom djetetu svakog dana po 20 minuta, najmanje. 

Budite posvećeni

Nije dovoljno da svakog dana svom djetetu govorite da je škola važna i da treba da uči. Morate u sve biti intenzivno uključeni i školovanje svog djeteta shvatati ozbiljno kao i svoj posao. To je i vaš zadatak. Učitelj bez vaše pomoći ne može mnogo da uradi, ma koliko vaše dijete bilo talentovano i inteligentno. Kad krene u školu, vaše dijete je već napunilo šest ili sedam godina, steklo neke navike i naučilo od vas (tačnije, iz vašeg primjera) šta je u životu važno, a šta nije. 
Rečenica: „Učiš za sebe, ne za mene.” je apsolutno zabranjena. Dijete od sedam godina i ne zna šta to znači, a vi time samo skidate odgovornost sa sebe.
 
Dakle, najvažnija poruka svim roditeljima: Dijete ne ide u školu da bi steklo radne navike, da bi se “dotjeralo u red” i naučilo da uči. Sve to vi morate uraditi kod kuće, a učitelj će onda s lakoćom iz vašeg djeteta izvući pun potencijal i pomoći mu da otkrije sebe i pronađe pravi put. Ako ostavite školi da se bavi djetetovim vaspitanjem, za obrazovanje neće ostati vremena.
 
 
bebac.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.