Tapete za zid se ponovo vraćaju u modu

Da, tapete za zid se definitivno vraćaju u modu! Poslednjih godina došlo je do velikog porasta popularnosti tapeta za zid kao dekorativnog elementa u domovima, kancelarijama i javnim prostorima.

Njihov dizajn, zahvaljujući svojoj svestranosti, širokom spektru dostupnih stilova i jednostavnosti primjene brzo je popularizovan. Sa napretkom u materijalima i tehnologiji štampe, tapete za zid nude jedinstvene mogućnosti dizajna koje su istovremeno elegantne i praktične.

Tapete za zid se ponovo vraćaju u modu

Nekoliko prednosti korišćenja tapeta za zid

Prednosti korišćenja tapeta za zid uključuju mogućnost transformacije atmosfere u prostoriji, sakrivanja nedostataka na zidovima i ispoljavanje sopstvene kreativnosti vašeg životnog prostora. Tapete za zid nude veliki izbor dizajna, šara i boja, dajući potencijalnim kupcima mogućnost da prilagode svoj prostor.

O bilo kom stilu da je riječ, grafički, dječiji ili ženstven i cvjetan, postoji kao opcija kad su tapete za zid u pitanju.

Kakve teksture postoje kad tapeta za zid?

Postoji mnogo različitih tekstura dostupnih kada su tapete za zid u pitanju.

Postoji vrsta tapeta za zid koje su napravljene od prirodnih vlakana, kao što su trava i trska, i imaju reljefasti izgled.

Reljefna tapeta ima izdignutu teksturu, najčešće kada se ponavljaju neke šare. Ovo može stvoriti osjećaj dubine i 3D dimenzije na zidu.

Flokirane tapete imaju teksturu nalik somotu, stvorenu nanošenjem sitnih vlakana na površinu papira, radi dobijanja bašunastog izgleda.

Metalik tapeta za zid ima sjajnu, reflektujuću površinu, stvorenu dodavanjem metalnih elemenata na papir. Može stvoriti glamurozan, moderan izgled.

Tapete sa efektom cigle ili kamena mogu stvoriti izgled rustičnog, industrijskog prostora, bez troškova i nereda koji je prisutan prilikom postavke stvarne cigle ili kamena. Tu se ubrajaju svakako i foto tapete, koje su hit posljednjih godina.

Ovo je samo nekoliko primjera mnogih tekstura dostupnih za tapete za zid. Tekstura koju odaberete prvestveno zavisi od vašeg stila, dizajna, ličnog ukusa i raspoloženja koje želite da kreirate u svom prostoru.

Kako se postavljaju tapete za zid?

Posljednjih godina došlo je do mnogo napretka u tehnologiji kada su tapete za zid u pitanju, što olakšava postavljanje i samim tim i njihovo uklanjanje. Mnoge tapete za zid sada dolaze sa podlogom koja se lijepi, eliminišući potrebu za lijepkom i u mnogome olakšavaju postavku.

Ako se koriste tradicionalne tapete, treba nanijeti lijepak na poleđinu papira u skladu sa uputstvima proizvođača. Ako se koriste samoljepljive tapete, treba ukloniti podlogu i nanijeti tapetu direktno na zid. Treba koristiti skalper da se odsječe višak tapeta na vrhu i dnu zida.

Održavanje i njega tapeta za zid

Pravilno održavanje i njega vaših tapeta za zid može pomoći da duže traju i da izgledaju lijepo.  Prašina i prljavština se vremenom mogu nakupiti na tapetama, pa je važno da ih redovno čistite mekom krpom.

Izbjegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje, jer oni mogu oštetiti materijal. Treba izbjegavati korišćenje velike količine vode prilikom čišćenja tapeta. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost, jer dugo izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do bledenja ili promjene boje tapeta. Ako je moguće, koristite zastore za prozore kao što su roletne ili zavjese da zaštitite tapete od direktne sunčeve svjetlosti.

Kada kombinujete tapete za zid sa postojećim namještajem i dodacima, uzmite u obzir komplementarne ili kontrastne boje i šare da biste stvorili ravnotežu i ljepši vizuelni efekat. Istražite širok spektar dostupnih stilova tapeta za zid, materijala izrade i nemojte se plašiti eksperimentisanja da biste stvorili zaista jedinstveno životno okruženje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.