5 stvari koje ne biste smjeli da stavljate u mikrotalasnu

Ove namirnice ne biste smjeli da stavljate u mikrotalasnu.

5 stvari koje ne biste smjeli da stavljate u mikrotalasnu

1. Jaja i voće

Ukoliko ste probali da kuvate jaja u mikrotalasnoj, znate da je krajnji rezultat katastrofalan.

Naime, tokom kuvanja dolazi do stvaranja vlage unutar ljuske, povećava se volumen namirnice i dolazi do pucanja. Isti problem se dešava i ako u mikrotalasnu stavite neoljušćenu voćku, pa ukoliko ne želite da posle ovih namirnica ribate aparat, bolje ih nemojte ni stavljati unutra. Dakle, jaje zaobiđite, a voće prije kuvanja obavezno očistite i isjeckajte. 

2. Papirne kese

Priprema kokica u mikrotalasnoj je brza i praktična, ali papirna kesa, odnosno pakovanje nije ni nalik običnoj papirnoj kesi. Naime, obične papirne kese poput onih u kojima se pakuju pekarski proizvodi ili namirnice napravljeni su od papira koji je tretiran hemikalijama i lijepkom. 

Tokom zagrijavanja dolazi do toksičnih isparavanja, a i prilikom dužeg zagrijavanja papir može da se zapali.

3. Ulje

Podgrijavanje čistog ulja može biti vrlo opasno. Naime, mikrotalasna funkcioniše po principu slanja elektromagnetskih talasa kroz čestice vode, koje tada počinju da vibriraju i zagrijavaju se. 

Ulje ne sadrži vodu, te nije moguće da se zagrije u mikrotalasnoj koja se pritom može i pokvariti. S druge strane, puter sadrži određenu količinu vode pa se on vrlo lako topi. 

4.Metal

Bilo da se radi o kašičici, viljušci, nožu, tanjirima i šoljicama sa srebrnim ukrasima ili pak aluminijumskoj foliji, pravilo je isto -ne stavljajte ih u mikrotalasnu.

Metal tokom podgrijavanja ili kuvanja u mikrotalasnoj varniči. To može zapaliti hranu i ambalažu, kao i pokvariti mikrotalasnu peć.

5. Prazna mikrotalasna

Ako želite da vam mikrotalasna što duže traje, nemojte da je uključite ako je prazna. Iako zvuči banalno, samo jedno pritiskanje dugmeta može pokvariti peć.

Naime, mikrotalasna funkcioniše po principu slanja elektromagnetskih talasa kroz čestice vode, koje zatim počinju da vibriraju i tako zagrijavaju hranu. Ako je mikrotalasna prazna, ništa ne može apsorbovati talase zbog čega mikrotalasna može da pregori.

 

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.