Mikrotalasna: ušteda vremena, gubitak hranljivih materija ili opasno zračenje?

Mikrotalasne pećnice su jeftine, jednostavne za upotrebu, štede vrijeme, troše manje struje od običnih pećnica, ali postoji zabrinutost da li je ovakav način zagrijavanja hrane bezbjedan i da li njime hrana gubi na kvalitetu.

Mikrotalasna: ušteda vremena, gubitak hranljivih materija ili opasno zračenje?

Kako mikrotalasna pećnica radi?

Mikrotalasna pećnica ne proizvodi toplotu direktno kao obična rerna ili šporet. U mikrotalasnoj pećnici se stvara elektromagnetno polje mikrotalasne dužine koje je usmjereno na hranu koja se podgrijava. Ovi mikrotalasi su apsorbovani od strane molekula vode koji se nalaze u hrani i izazivaju njihovo rotiranje, što dovodi do trenja između molekula koje stvara toplotu (kao kada zimi protrljate ruke). Toplota nastala rotiranjem molekula vode se prenosi i na okolne molekule i tako ih zagrijava. Zato se hrana koja sadrži puno vode brže zagrijava u mikrotalasnoj nego ona koja nema puno vode.

Mikrotalasna je izvor opasnog zračenja?

Mikrotalasna pećnica toplotu proizvodi zračenjem koje je nejonizujuće, a takvo zračenje imaju i mobilni telefoni, radio aparati, wi-fi, razni električni uređaji itd. Mikrotalasno zračenje je usmjereno samo na unutrašnjost pećnice i ne emituje se van pećnice. Metal odbija elektromagnetno zračenje i zato se na vratima mikrotalasne nalazi metalna mreža da bi zraci sigurno bili usmjereni na unutrašnjost pećnice.

Kada hrana apsorbuje energiju mikrotalasa, ova energija se pretvara u toplotnu energiju, što znači da je hrana samo zagrijana i mikrotalasno zračenje se dalje ni na koji način ne prenosi.

Mikrotalasna uništava hranljive materije?

Generalno, što je vrijeme kuvanja duže i temperatura viša to je veći i gubitak hranljivih materija u hrani, nezavisno od načina zagrijavanja. Većinu hrane je bolje podgrijavati u mikrotalasnoj, jer je zagrijavanje brže, a samim tim i kraće. Ipak, ovo ne važi za sve namirnice: na primjer povrće izgubi najviše vitamina kada se kuva u vodi, zatim u mikrotalasnoj, a najmanje vitamina se gubi kada se povrće sprema na pari – razlog je jednostavan, ne dolazi do curenja vitamina u okolnu sredinu. Neku hranu je najbolje kuvati na šporetu u otvorenim posudama kako bi se eliminisali gasovi: kupus, pasulj, karfiol.

Kada je mikrotalasna opasna?

Problem sa zračenjem mikrotalasnih pećnica može nastati samo kada vrata pećnice ostanu otvorena ili ne dihtuju dobro, jer bi mikrotalasi djelovali na molekule vode u našem organizmu isto kao i na molekule vode u hrani. Novije verzije mikrotalasnih pećnica automatski prekidaju zračenje kada se vrata pećnice otvore.

Podgrijavanje u mikrotalasnoj može biti opasno kod hrane koja je nehomogenog sastava (npr. supa sa mesom, krompirom i šargarepom) jer se svi dijelovi hrane ne zagrijavaju jednako, pa se možete opeći na vruć krompir iako je meso hladno. Takođe, hrana zagrijana u mikrotalasnoj se sporije hladi, jer i nakon što ste izvadili hranu iz mikrotalasne pećnice, molekuli vode po inerciji nastavljaju da rotiraju i proizvode toplotu još neko vrijeme. Zato se preporučuje da hranu zagrijanu u mikrotalasnoj dobro promiješate i malo sačekate prije nego što je probate.

U mikrotalasnu pećnicu je najbolje stavljati samo posuđe od keramike, vatrostalnog stakla, porcelana i termootporne plastike. Čak i mala količina metala, poput šara na porcelanskom posuđu ili aluminijumske folije mikrotalase pretvara u struju što na duži rok može pokvariti samu mikrotalasnu pećnicu. Zato se posuđe od inoxa i drugih metala ne smije stavljati u mikrotalasnu pećnicu – generisala bi se prevelika količina struje. Kod plastike koja nije namenjena za mikrotalasnu prilikom zagrijavanja može doći do migracije opasnih materija iz plastike u hranu.
Neka pakovanja kokica za mikrotalasnu sadrže perfluorooktansku kiselinu (PFOA) koja se razgrađuje na visokim temperaturama i produkti njene razgradnje su potencijalno kancerogeni (BPA). Srećom, kokice osim na uobičajeni način možete spremiti i tako što ćete kukuruz za kokice zajedno sa puterom ili uljem staviti u zatvorenu staklenu ili keramičku posudu i uključiti mikrotalasnu pećnicu na najjače nekoliko minuta.

 

stajedemo.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.