Ovako se emocije manifestuju na tijelu

Naučnici u Finskoj su istraživali kako ljudi osjećaju različite emocije na svom tijelu i otkrili da se kod većine one manifestuju na sličan način, prenosi sajt NPR.

Ovako se emocije manifestuju na tijelu

Učesnici ispitivanja su rekli da sreća i ljubav kod njih izazivaju osjećaj topline i aktivnosti u cijelom tijelu, dok je depresija imala suprotan efekat – ona je otupljivala osjećaj u rukama, nogama i glavi.

Osjećanje opasnosti i straha je izazvao kod ispitanika jaku senzaciju u predjelu grudnog koša.

Za bijes je utvrđeno da je jedna od rijetkih emocija koja je izazvala osjećaj pojačane aktivnosti u rukama.

Na osnovu istraživanja, naučnici su napravili grafički prikaz uticaja emocija na tijelo i nadaju se da će on pomoći psiholozima da dijagnostifikuju i liječe poremećaje raspoloženja.

- Naš emotivni sistem u mozgu šalje signale tijelu da bismo znali kako da se ponašamo u situaciji u kojoj se nalazimo. Recimo da vidite zmiju i osjetite strah.

Vaš nervni sistem će povećati dotok kiseonika do mišića i ubrzati rad srca da biste mogli da se suočite sa opasnošću. To je automatski sistem.

O tome ne treba razmišljati – rekao je Lauri Numenma, psiholog sa Univerziteta Alto koji je vodio istraživanje.

Ova ideja je poznata vjekovima, ali naučnici još uvijek nisu složni po pitanju da li se ove tjelesne promjene razlikuju kod svake emocije i da li takva šema može da posluži mozgu da svjesno identifikuje emocije.

Numenma i njegov tim su sproveli jednostavan kompjuterski eksperiment u kojem je učestvovalo oko 700 volontera iz Finske, Švedske i Tajvana.

Njima su na ekranu prikazane dvije siluete ljudskog tijela i zadatak da razmišljaju o jednoj od 14 emocija kao što su ljubav, strah, tuga, gađenje, bijes, ponos…

Na prvoj silueti je trebalo da oboje one djelove tijela koji su stimulisani tom emocijom, a na drugoj one djelove koje su pod uticajem emocije postajali “deaktivirani”.

Iako nisu svi obojili siluete na isti način, naučnici su na osnovu prosječnih obojenih silueta napravili šemu za svaku emociju na kojoj se vidi i intenzitet senzacije u određenim djelovima tela.


Blic.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.