Ko bi rekao da se uzrok depresije krije u ovom dijelu tijela!

Depresija je sve češća na našim prostorima. Najviše pogađa žene, starije ljude i ljude koji su siromašni. Iako se dugo vjerovalo da do depresije jednostavno dovodi stanje uma, naučnici tvrde da se uzrok ne krije u glavi već u drugom dijelu tela.

Ko bi rekao da se uzrok depresije krije u ovom dijelu tijela!

Radi se o stomaku, tačnije o crijevima, u kojima boravi mnoštvo bakterija i mikroba. Ukupno u crijevima imamo oko kilogram bakterija, a ne služe sve samo za varenje hrane.

Mnoga zdravstvena stanja, kao što su autizam i multipla skleroza, dovedena su u vezu sa ovim bakterijama, a najnovija je na listi i depresija.

Istraživanje, koje je sprovedeno u Kanadi, pokazalo je da miševi pokazuju znake depresije kada ih razdvojite od majke. Međutim, kada su im crijeva očišćena od mikroba i bakterija, znakovi depresije i neraspoloženja se ne pokazuju. Čim im vratite bakterije, nastaje anksioznost.

Premisl Berik, koji je vodio istraživanje, smatra da bi ovo moglo da znači da su upravo bakterije u našim crijevima glavni okidač za depresiju.

- Ovo je prvi put da smo dokazalo kako bakterije utiču na ovo abnormalno ponašanje. Ali ne radi se samo o bakterijama, već o reakciji do koje dolazi između domaćina (miša) koji je pod stresom i mikroba - objašnjava on.

To znači da će u budućnosti, ako dodatna istraživanja dokažu ovu povezanost, depresija možda da se liječi pijenjem probiotika.

 

24sata.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Prženi krompir biće ukusniji...

RECEPT
DANA

Carsko meso sa krompirom i šargarepom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.