Ko bi rekao da se uzrok depresije krije u ovom dijelu tijela!

Depresija je sve češća na našim prostorima. Najviše pogađa žene, starije ljude i ljude koji su siromašni. Iako se dugo vjerovalo da do depresije jednostavno dovodi stanje uma, naučnici tvrde da se uzrok ne krije u glavi već u drugom dijelu tela.

Ko bi rekao da se uzrok depresije krije u ovom dijelu tijela!

Radi se o stomaku, tačnije o crijevima, u kojima boravi mnoštvo bakterija i mikroba. Ukupno u crijevima imamo oko kilogram bakterija, a ne služe sve samo za varenje hrane.

Mnoga zdravstvena stanja, kao što su autizam i multipla skleroza, dovedena su u vezu sa ovim bakterijama, a najnovija je na listi i depresija.

Istraživanje, koje je sprovedeno u Kanadi, pokazalo je da miševi pokazuju znake depresije kada ih razdvojite od majke. Međutim, kada su im crijeva očišćena od mikroba i bakterija, znakovi depresije i neraspoloženja se ne pokazuju. Čim im vratite bakterije, nastaje anksioznost.

Premisl Berik, koji je vodio istraživanje, smatra da bi ovo moglo da znači da su upravo bakterije u našim crijevima glavni okidač za depresiju.

- Ovo je prvi put da smo dokazalo kako bakterije utiču na ovo abnormalno ponašanje. Ali ne radi se samo o bakterijama, već o reakciji do koje dolazi između domaćina (miša) koji je pod stresom i mikroba - objašnjava on.

To znači da će u budućnosti, ako dodatna istraživanja dokažu ovu povezanost, depresija možda da se liječi pijenjem probiotika.

 

24sata.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.