Jednostavna vježba za poboljšanje vida

Treptanje vlaži i štiti oči, a jedan od razloga zašto slabe kada previše radimo za računarom je i taj što ne trepćemo koliko bi trebalo.

Jednostavna vježba za poboljšanje vida

Kada oko nije napeto, trepće se 10 do 12 puta u minuti ili otprilike na svakih pet sekundi. Osobe koje imaju slabiji vid, ili prilikom gledanja u monitor, odnosno televizijski ekran, mnogo naprežu oči, na taj način nesvjesno drže svoje oči otvorenima, što uzrokuje suve oči i njihov umor.

Pokušajte da uvježbate da trepnete na svakih tri do pet sekundi, što više trepnete to je bolje za vaše oči. Da bi vam bilo lakše, postoje određena vježbica: trepćite vrlo brzo 10 do 20 puta, ali nemojte to da činite jako i stežete očni mišić, već učinite to nježno. Nakon toga zatvorite oči i opustite ih nekoliko sekundi. Ponovite vježbu dva do tri puta uzastopno. Na ovaj način ćete oči održati vlažnima, opuštenima i opustiti očni živac.

Budući da mnogo "buljimo" u ekrane, potreba za naočarima, odnosno korigovanjem dioptrije javlja se već u osnovnoj školi, a najbolja terapija za oči je da često mijenjamo fokus, pokrećemo oči gore-dolje, lijevo-desno ili kružimo pogledom.

Dok nisu postojali računari i televizori ljudi su nesvjesno micali oči po 50 puta u jednoj sekundi, a ti suptilni pokreti su masaža za oči. Međutim, gledanje u jednu tačku satima ne samo da pogled čini statičnim, već slabi periferni vid koji je vrlo važan.

 

Novosti.rs

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.