Kroz dobre navike pranja veša do ljepšeg svijeta

Pokrenuta inicijativa u Crnoj Gori za upotrebu kompaktnih deterdženata

Kroz dobre navike pranja veša do ljepšeg svijeta

Da li ste ikada razmišljali o svojim navikama prilikom pranja veša i njihovim posljedicama? Da ako pratite samo nekoliko prostih pravila možete poboljšati svijet u kojem živite, i da opet budete na dobitnoj strani kad je riječ o kućnom budžetu? Koncept održive potrošnje u pranju veša je jednostavan:

  • Koristite kompaktne deterdžente u prahu u manjim dozama - max. 100 g / jedno pranje, jer zahtijevaju manje prostora u domaćinstvu i proizvode manji ambalažni otpad - jednostavno rukovanje je jedna od ključnih prednosti za savremenog potrošača.
  • Pravilno dozirajte deterdžent za svako pranje i pratite uputstva proizvođača, da biste dobili maksimalni rezultat sa inovativnom formulom - manje hemikalija u vodi održava životnu sredinu čistijom
  • Koristite najnižu preporučenu temperaturu pranja - štedite energiju i vodu i to će biti dobro za vaš kućni budžet.
  • Izbjegavajte nedovoljno punjenje mašine za pranje veša, istovremeno vodeći računa o pravilnom odvajanju od bijele boje veša - smanjenje broja pranja će vam donijeti značajne uštede, a vaš veš će biti čist kao što ste navikli.

Kompakt deterdženti su globalni trend, a Crna Gora je dio ovog trenda jer se nedavno pridružila inicijativi koja na prostoru Zapadnog Balkana promoviše upotrebu kompaktnih deterdženata, koju vodi Asocijacija proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetike.

„Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente u zemljama Zapadnog Balkana“. Cilj ove inicijative je efikasnija upotreba resursa i upoznavanje sa inovativnim kompakt deterdžentima za kućnu upotrebu, kao korak naprijed ka održivom razvoju, aktivnom angažovanju industrije deterdženata u zaštiti životne sredine u Crnoj Gori i podizanju svijesti potrošača o održivoj potrošnji, objašnjava Christoph Till, predsjednik Asocijacije Kozmodet.

On je saopštio da inovativna tehnologija omogućava pranje iste količine veša sa 100 grama ili manje kompaktnog deterdženta, po jednom punjenju mašine za veš. Kompakt deterdženti su napravljeni od istog materijala kao i standardni, ali njihova inovativna formula omogućava različitu koncentraciju aktivnih sastojaka, u manjim dozama. Očekuje se da će kompakt formula smanjiti potrošnju deterdženta za najmanje 33 procenta u težini i najmanje 25 procenata u zapremini.

„Imajući na umu iskustvo EU zemalja, očekujemo pozitivan uticaj na životnu sredinu sa manjom upotrebom hemikalija i smanjenom upotrebom pakovanja, istovremeno. Želimo da ohrabrimo potrošače da usvoje koncept održive potrošnje, jer koristeći smanjene doze kompakt deterdženta i vodeći računa o pranju na ekonomičan način mogu da ostvare uštede u domaćinstvima, a oprani veš će biti istog kvaliteta kao i sa standardnim deterdžentima“, rekao je predsjednik Kozmodet asocijacije, gospodin Til. On je dodao da kompanije koje učestvuju u ovom projektu potvrđuju svoju privrženost podršci i stalnom poboljšanju u održivosti proizvodnje. Industrija deterdženata u cjelini želi da djeluje kao vjerodostojan partner u oblikovanju budućeg ekonomskog i regulatornog okruženja u konkurentnim i inovativnim uslovima.

Projekat kompaktizacije deterdženata je već sproveden u evropskim zemljama, a trenutno se odvija u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Albaniji. Uzimajući u obzir potrebe potrošača, industrija deterdženata će ovim putem na regionalnom nivou biti aktivno uposlena u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Green Home pozdravlja inicijativu

NVO Green Home je pružila podršku inicijativi Kozmodeta uz obrazloženje da ona promoviše odgovorno ponašanje potrošača prema životnoj sredini. „Upotrebom kompaktnih deterdženata, potrošači su motivisani da poboljšaju svoje navike u pranju na ekološki odgovorniji način, s obzirom na to da pranje iste količine veša sa manje vode i manjom dozom deterdženta omogućava uštedu energije i vode, pri čemu umanjena količina hemikalija dospijeva u vodu i prirodno okruženje. Inicijativa uključuje i promociju dodatnih mjera kao što su pranje na nižim temperaturama, punjenje mašine do vrha, proizvodnju i potrošnju tradicionalnih sredstava za pranje, što sveukupno podržava usvajanje navika održivog pranja i zaštitu životne sredine“, rekla je Nataša Kovačević, program koordinatorka za životnu sredinu iz NVO Green Home.

Ugledanje na EU

Od 2005. godine, sve evropske zemlje su primjenile projekat održivog pranja veša, osim Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Prvi projekat kompaktizacije deterdženata - Održivo pranje veša je započet 1. januara 2006.g. u 27 zemalja EU i četiri zemlje EFTA. Obuhvatio je praškaste deterdžente za automatsko pranje veša u domaćinstvu. Projektom je istaknut zahtjev za smanjenjem količine korištenog deterdženta za pranje najmanje 33% (po težini) i najmanje 25% (po zapremini), zadržavajući jednake performanse pranja. Projekat je završen 31. decembra 2008.g. u većini zemalja i smatra se da je postigao značajan uspjeh u zemljama centralne i istočne Evrope.

Aktuelni projekat kompaktizacije, pod imenom „Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente u zemljama Zapadnog Balkana“(PREP-P-WB), započet je 2013 u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Republici Makedoniji i Albaniji, sa ciljem da se redukuje količina praškastih korišćenja deterdženata u domaćinstvima i uvede održivi potrošački koncepta među potrošačima ovih zemalja.

Očekivana korist po okolinu

Veličina tržišta praškastih deterdženata za veš u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Albaniji po obimu iz 2010.g. iznosila je 127.000 tona.

Nakon realizacije projekta, očekuje se smanjenje za 30% (89.000 tona), što predstavlja uštedu od 38.100 tona, odnosno 38.100 tona hemikalija manje, kao i 1.800 kamiona manje, što je ekvivalent konvoju od 220km (to je udaljenost od Pljevalja do Herceg Novog).

Takođe, pranje iste količine veša na nižim temperaturama, sa manje vode i manje deterdženta, omogućava uštedu energije i vode, što je važna stavka za zaštitu životne sredine.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.