Šest neistina o pranju veša

Iako pranje veša i nije neka filozofija, puno puta se nađemo u situaciji da stavimo prljav veš u mašinu i razmišljamo kako da ga najbolje operemo.

Šest neistina o pranju veša

Ako ste mislili da hladna voda ne može da opere veš ili da sortiranje odjeće prije pranja nije potrebno, onda je vrijeme da otkrijemo nekoliko mitova o pranju veša.

Ako je odjeća jako prljava, treba staviti više deterdženta
Definitivno najveći mit kojim se postiže suprotan efekat. Dodate li vašem vešu više deterdženta od preporučenog, program koji ste izabrali ne može da ispere sav deterdžent što može oštetiti odeću i izazvati alergijske reakcije na vašoj koži. Pridržavajte se pravila istaknutih na deterdžentu ili veš mašini.

Odjeća se ne može dobro oprati u hladnoj vodi
Reč je o još jednoj neistini. Deterdženti za pranje veša podjednako se rastvaraju i funkcionalni su u hladnoj i toploj vodi. Neki materijali nikada ne smiju da se peru u vrućoj vodi, ali ih svejedno možete uspješno oprati. Peškire, čarape i donji veš svakako bi trebalo prati u toploj vodi.

Odjeća se skupi prilikom pranja
Ako nije riječ o osjetljivim materijalima kao što je vuna koje treba prati po posebnim uputstvima, odjeća vam se neće skupiti u pranju, već u mašini za sušenje.

Izbjegavajte presušivanje odeće. Koristite kraće programe za sušenje, a sušite li odeću pored radijatora ili peći, ne ostavljajte je predugo već je sklonite čim je suva i stavite u ormar.

Nije potrebno razdvajati odjeću prije pranja
Ne oslanjajte se na razna sredstva i maramice za upijanje boja jer možete da zažalite. Razdvajanje odjeće nije staromodan savjet, već izrazito funkcionalan i postoji s razlogom. Razdvajajte odjeću na bijelu, crnu i šarenu i izbjeći ćete razočaranje zbog obojene omiljene majice.

Izbledjelim farmerkama nema spasa
Pokušajte starim izbledjelim farmerkama da vratite boju pranjem u mašini. Operite zajedno stare i nove farmerke i dodajte u mašinu šaku- dvije soli. Višak boje s novih farmerki mogao bi djelimično da pređe na one stare.

Peškiri mogu biti meki samo uz pomoć omekšivača
Još jedna neistina. Omekšivač za veš će svakako omekšati vaše peškire, ali isto tako može ih učiniti premekanim što će rezultirati manjim upijanjem te neprijatnim mirisom vlage jer se sporo suše.

Uz peškire, u veš mašinu dodajte dvije čiste teniske loptice ili malo sirćeta te uobičajeni deterdžent pa će vaši peškiri ostati mekani i nježni i bez omekšivača.

 

Zadovoljna.hr
foto: Gulliver/Thinkstock

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.