Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda

Jagode iz uvoza stižu ranije nego one domaće, a uvoznici ih najčešće prepakuju, a ponekad čak i lažno prodaju kao domaće…

Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja ne voli jagode. S početkom maja već nam je svima jasno da je stiglo doba jagoda, a jedan pogled na obližnju pijacu ili supermarket potvrđuje isto. Svaki put kad ih stavimo u korpu ili kesu osjetimo nalet sreće, sve do onog trenutka kada kod kuće otvaramo savršeno zapakovanu posudicu i zagrizemo jednu savršeno crvenu jagodu. Šta onda slijedi? Razočaranje. Većina ih nema ni ukusa ni mirisa zbog čega nam je svima prva pomisao “odakle su uopšte ove jagode?!”.

Najčešće dolaze iz Španije, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one domaće, a uvoznici ih najčešće prepakuju, a ponekad čak i lažno prodaju kao domaće. Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode?

Nemojte da živite u zabludi, čak su i domaće jagode gotovo uvijek tretirane pesticidima kako bi što duže ostale u prvobitnom stanju, ali ipak se od onih uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu.

Domaća jagoda uvijek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su ukusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Takođe, domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama. Moguće je da jagoda ima različit ukus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčevi zraci neravnomjerno (odnosno prirodno) padali na plod prilikom razvitka.

Takođe, domaće jagode možemo da prepoznamo po obliku. Nikad nisu sve istog oblika, a ni veličine i boje. Puno brže propadaju, jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih, a to nam je potvrdila i diplomirani nutricionista Mirna TrumbetašJagode su pune vode tako da trunu već u jednom danu i moraju da budu tretirane nečim, impregnirane kako bi izdržale put iz npr. Španije. Ali, ne treba se zanositi time da se domaće jagode isto ne prskaju, i one su zaštićene nekim sredstvima, i ovdje se koriste pesticidi samo u manjoj mjeri.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode? Peteljka. Na domaćima je uvijek blijedo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana! Domaće jagode su gotovo iste boje spolja kao i iznutra, a takođe su i pune onih sitnih sjemenki.

Za jagode uopšteno važi da su bolje što kraće stoje ubrane, jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo odmah ubrali. Ako već putuju do pijace, najbolje je da su s domaćeg terena!, kaže Mirna Trumbetaš i upozorava na činjenicu da su upravo jagode jedan od najvećih alergena i s njima treba biti posebno oprezan.

Svakako ih s oprezom treba davati maloj djeci, ali reakcija organizma zna da se javi i kod odraslih osoba. Nije to uvijek prava alergijska reakcija već upravo reakcija na pesticide i slična sredstva.

 

banjalucanke.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.