Zašto ne treba kombinovati dojenje i dohranu za bebe

Ne treba kombinovati dohranu za bebe i dojenje osim ako to ljekar ne naznači kao potrebno. Uslijed kombinovanja nastaju brojni problemi:

  • Hranjenje na flašicu odbija naviku dojenja
  • Problem sa varenjem kod bebe
  • Problem sa stvaranjem dovoljne količine mlijeka kod majke

Ne postoji bolja zamjena za majčino mlijeko, a dohranu za bebe treba koristiti samo kada to ljekar preporuči i laktacija nije uspostavljena. Sve druge situacije samo dovode do prestanka dojenja i potpunog prelaska na adaptiranu formulu.

Zašto ne treba kombinovati dojenje i dohranu za bebe

Zašto novorođenčad vole dohranu za bebe?

Ako ste mislili da će vaša beba rado da pije dohranu za bebe i da sisa, prevarili ste se. Ona jeste mala, ali zna šta joj je lakše, a mnogo je lakše da ruča na flašicu nego da se trudi i izvlači mlijeko iz dojke, naročito u periodu dok se uspostavlja laktacija.

Beba koja koristi i flašicu za dohranu za bebe će najvjerovatnije u potpunosti odbiti dojenje, a mama će biti primorana da se izmaza i bebu hrani na flašicu.

Pedijatar će dati pravi savjet šta da se radi u početku kada mleko tek nadolazi i beba nema dovoljnu količinu. Ono što je sigurno je da ako postoji problem sa laktacijom, AD formula je jedino dobro rješenje, ali ako je sa dojenjem sve u redu, ne treba kombinovati dvije vrste hrane.

Osjetljiv stomak beba i optimalna količina mlijeka

Grčevi se javljaju jako rano, a u tom periodu beba uspostavlja naviku dojenja pa se mnogim roditeljima čini da je gladna i da mlijeka nema dovoljno. Tada dohrana za bebu može pomoći. Adaptiranu formulu beba pije u većoj količini, ali u manjim razmacima dok je dojenje češće pa je i količina manja.

Kombinovanjem dohrane za bebe i dojenja opterećuju se i organi za varenje pa se mogu javiti i jači grčevi i češći zatvor. Zato ne treba ništa uvoditi „na svoju ruku“.

Sa druge strane, ako beba jede i na flašicu, neće biti zainteresovana da izvlači mlijeko dojenjem pa se neće proizvoditi potrebna količina mleka već manja od toga. Narušava se prirodna ravnoteža što vrlo često dovodi i do prestanka stvaranja mlijeka pa je dijete primorano da koristi dohranu za bebe iako to nije bilo neophodno.

Šta kada je kombinovana ishrana jedini izbor?

Ako je kombinacija dohrane za bebu i dojenja preporučena, onda treba iskoristiti neke trikove tako da beba ne zamjeni dojku flašicom:

-        Na cucli treba probušiti manju rupicu tako da se beba trudi i teže vuče i iz flašice

-        Svaki obrok treba da započne dojenjem, pa se daje dohrana za bebe pa se na kraju obrok završava dojenjem

-        Nakon obroka obavezno je izmlazanje da bi mlijeko nastavilo da se proizvodi

-        Što kraći period ovog načina ishrane kada dohranu za bebe i formulu miješamo

Tokom prva 4 mjeseca života bebina hrana je jednolična i svodi se ili na sisanje ili na dohranu za bebe. Majčino mlijeko je najbolji izbor, ali kada ga nema i dohrana za bebu je dobra zamjena. Kombinovati ih treba samo onda kada to ljekar preporuči i to u kraćem periodu. Uz savjete pedijatra prevazići će se svaki problem sa ishranom i uspješno nastaviti sa dojenjem, a ako to nije slučaj formula za bebe je rješenje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.