Zašto treba gajiti autohtone vrste cvijeća?

Ako zasadimo domaće autohtone biljke u vrtove ili dvorište značajno ćemo uticati na održavanje lokalnog ekosistema. A da li znate čime 90% ptica gaji svoje potomke? A od čega zavisi trećina ljudske ishrane?

Zašto treba gajiti autohtone vrste cvijeća?

Vjerovatno ste imali priliku do sada da čujete apele da se prilikom sadnje u dvorištu ili bašti dodaju matične biljke, a sve u cilju čuvanja prirodnog ekosistema. Bubamare se hrane štitastim i lisnim vašima, a insekti imaju posebnu ulogu u cjelokupnom ekosistemu.

Svi ekosistemi kreću sa biljkama jer se pomoću fotosinteze koristi sunčeva energija, ali da bi se ekosistem održao neophodne su autohtone, tačnije domaće biljke. Trećina naših izvora hrane najviše zavisi od biljaka koje insekti oprašuju. Pčelama su neophodne cvjetnice i sklonište koje nema pesticide kako bi uzgajale svoje mlade.

Zato bi svaki baštovan trebalo da odabere domaće drveće, cvijeće i žbunje koje će posaditi kako bi omogućio insektima da povežu put do svog staništa. Tako će se našim baštama obezbijediti korisni insekti, a loši insekti biće usmjereni na druge rodne biljke. Međutim, da bi neka autohtona biljaka uspjela neophodni su kvalitetni uslovi za njihovo uzgajanje. Zemlja za cvijeće mora da bude hranjiva ukoliko želite da imate lijepe biljke u svojoj bašti.

Gajite biljke koje privlače insekte!

Da li znate da u bašti mravi spadaju među najkorisnije insekte? Iako vas nerviraju mravinjaci, prilikom sadnje autohtonih sorti biljaka, trava ili cvijeća mravi mogu da naprave rascjepkana staništa i tako stvore raznvrsnije i složenije ekosisteme.

Ako želite da privučete neke druge insekte poput bubamara, onda bi tebalo da gajite mirođiju, anđeliku, hajdučki travu ili neko cvijeće. Da bi vam bila pogodna zemlja za cveće trebalo bi da znate da samo u određenim uslovima uspijevaju jagorčevina, muškatle, božur, zjevalice, lepi sečko, dragoljub i druge sorte. Svako dvorište i svaka bašta je priča za sebe. Najbolje bi bilo da se gaje različite izvorne biljke koje privlače insekte kako bi se obogatio ekosistem. Zemlja za cvijeće može da se pripremi i da bude pored ograde ili pored puta u dvorišu, a koje ćete biljke izabrati zavisi od vaših želja.

Cvijeće i povrće možete saditi zajedno!

Pošto biljke pozitivno djeluju jedna na drugu, onda ih možete i saditi zajedno. Zbog svog mirisa one tjeraju štetne organizme dalje od ostalih usjeva. Kompatibilne biljke se dobro slažu sa drugim vrstama biljaka i jedna na drugu pozitivno djeluju tjerajući štetne organizme i pritom privlače korisne insekte. U korisne insekte spadaju pčele, bubamare, insekti oprašivači, predatori i parazitski insekti.

Brojni su primjeri pozitivnog uticaja ukrasnog bilja i cvijeća na povrće i voće u borbi protiv štetočina i bolesti. Poznat je uticaj nevena koji privlači razne insekte, kao što su pčele i drugi insekti oprašivači, dok ga lisne vaši zaobilaze. Zato je preporuka da se neven posadi svuda po vrtu, jer nije potrebno da se priprema posebna zemlja za cvijeće. Ako se bavite organskom proizvodnjom, preporučljivo je uzgajanje nevena u povrtnjaku, jer pogoduje paradajzu, pasulju, šargarepi, luku, ali i kupusu. Može se gajiti i na početku i na kraju reda, a možete ga posaditi i unutar plastenika gdje se uzgaja povrće.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.