Kada birate pločice za kupatilo vodite računa o ovome

Većina ljudi ima zamisao kako bi trebalo da izgleda savršeno kupatilo. Međutim, kada svoju ideju počnu da realizuju, uglavnom se ispostavi da to i ne ide baš tako lako. Kako pločice za kupatilo površinski i vizuelno zauzimaju najveći prostor, logično je da se i najviše vremena utroši na njihov izbor. Danas izbor dodatno otežava to što je ponuda pločica za kupatilo ogromna. Zato ukoliko se odlučite da sami krenete u avanturu uređenja kupatila, korisno je znati sljedeće stvari:

Kada birate pločice za kupatilo vodite računa o ovome

Malo kupatilo - male pločice 

Ukoliko vaše kupatilo nije prostrano, već se svodi na svega nekoliko kvadrata, najbolje bi bilo da izbjegavate pločice velikih dimenzija. One vam dodatno mogu smanjiti prostor i učiniti ga klaustrofobičnim. U ovakvim slučajevima preporučuju se pločice standardnih dimenzija, koje ćete moći optimalno da iskoristite i izbjegnete mnogo sječenja pločica velikih formata. 

Pravilo dvije boje 

Iako šareno može da djeluje bogato, kod pločica važi pravilo "manje je više". Zato je predlog da u kupatilu kombinujete najviše dvije boje pločica ili dvije vrste pločica. Nikako i jedno i drugo. 

Podne i zidne pločice 

Ako je vaše kupatilo većih dimenzija, u prednosti ste. Ruke su vam odriješene u izboru pločica. Možete i da eksperimentišete tako što ćete podne pločice velikih dimenzija stavljati na zid. Ovo je unazad nekoliko godina trend u svijetu uređenja enterijera. Samo kada se odlučite na ovaj korak, konsultujte se keramičarom, kako bi vas uputio koje ljepilo je najbolje za ove pločice, pošto one zahtijevaju nešto drugačije tretiranje od zidnih. Međutim, ono što bi trebalo izbjegavati jeste to da zidne pločice stavljate na pod. One jednostavno nisu predviđene za to, pa tako ne može da se garantuje da će im životni vijek biti dug. A ukoliko su sjajne, onda vam ni tlo pod nogama nije sigurno. 

Protivklizni faktor 

Dok na zidu mogu da se nađu gotovo sve pločice, pa čak i podne, za pod važe stroža pravila. Sjajne ne bi trebalo razmatrati. Daleko sigurniji izbor su mat pločice. Ukoliko u vašoj porodici ima djece ili starijih osoba onda ne bi bilo loše da razmislite i o dodatnoj zaštiti. Tu prvenstveno mislimo na pločice sa protivkliznim faktorom. On se najčešće obilježava u rasponu od R9 do R13, gdje manji broj znači i manji stepen protivkliznosti, dok veći garantuje i veću bezbjednost. 

Neutralne pločice zahtijevaju detalje 

Ukoliko je vaš izbor pao na jednostavne pločice bez teksture ili pak jednobojne sa teksturom, najbolje bi bilo da ih oplemenite nekim detaljima. To možete učiniti tako što ćete za borduru odabrati življe pločice ili ćete ugraditi diskretan mozaik. Naravno da može i bez toga, ali onda biste možda mogli izborom upečatljivijih boja namještaja da naglasite kupatilo. 

Pločice pod konac 

U proces uređenja kupatila ušli ste jer ste željeli još bolje kupatilo, neki čak i savršeno. Zato su preciznost i oštro oko keramičara veoma važni. Evo šta vi sami možete da uradite. Da biste imali prave i tanke fuge između pločica najbolje je da izaberete laserski sječene pločice, jer samo one imaju ravne ivice. Ukoliko volite da se igrate i birate nepravilne konture, onda zaboravite na uske fuge.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.